Foto: Pixabay / Katniss12
Ukoliko se osećate umorno, kao da nemate energije,  osetljiviji ste na stres i teže obavljate svakodnevne obaveze, moguće je da prolazite kroz fazu adaptacije na novo godišnje doba i osećate prolećni umor.

Simptomi prolećnog umora mogu biti apatija, nedostatak motivacije, loše raspoloženje, razdražljivost, pospanost, tuga, glavobolja i mogu potrajati čak do juna. Stručnjaci tvrde da to nije bolest već stanje, nastalo kao posledica slabije fizičke aktivnosti, vitaminsko-mineralnog deficita zbog jednolične ishrane, kao i borbe našeg imunog sistema sa virusnim i bakterijskim infekcijama tokom zimskog perioda.

Lekari kažu da na pojavu prolećnog umora utiču i nagle promene vremena, na koje se organizam teško prilagođava.

Zato savetuju konzumiranje što više svežeg voća i povrća, jer su to najveći izvori vitamina C.

Da bi se smetnje izazvane prolećnim umorom prebrodile, preporučuje se zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično, fizička aktivnost, kao i unošenje u organizam što više vode, jer voda podiže osećaj fizičke snage, reguliše probavu i smanjuje osećaj umora. Lekari preporučuju i izlaganje prirodnoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti.

Poželjno je jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, tako da hladna bude na kraju, dok uveče pomaže topla kupka s eteričnim uljima.

Tokom dana preporučuje se fizička aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta – trčanje, hodanje, plivanje…

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments