Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

Pojedini đaci su zbunili roditelje kada su doneli iz škole papir sa šifrom od 16 karaktera, što je značilo da su dobili jedinstveni obrazovni broj (JOB). Šta zapravo predstavlja ova šifra sačinjena od nasumičnih brojeva i slova i koje benefite će učenici imati od nje?

Pravljenje Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP) u kome će biti pohranjeni svi JOB podaci učenika su jedna od inovacija i strategija razvoja na kojima radi Ministrarstvo prosvete.

JOB broj na neki način treba da predstavlja svojevrsnu “fasciklu” u kojoj će biti skladišteni svi školski podaci od predškolskog pa do fakulteta. Ove “fascikle” sa svim neophodnim školskim podacima nalaziće se unutar JISP-a koji bi trebalo da olakša praćenje razvoja učenika kao i da obezbedi neophodne statističke podatke.

Ipak, roditelji i đaci se pitaju na koji način će funkcionisati, koje podatke će sadržati i čemu će sve praktično služiti, kao i ko će sve imati pristup ličnim podacima dece. No, krenimo redom.

Šta znači JOB?

Ovaj specifičan broj bi do sada trebalo da dobiju svi učenici u Srbiji, a ubuduće će se izdavati svoj deci na početku školovanja, odnosno još u vrtiću. Iz Ministarstva prosvete su objasnili da ova šifra najviše podseća na LBO broj koji se koristi u zdravstvenom sistemu.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Koje podatke sadrži JOB?

Podaci koji će biti pohranjeni ovde odnosiće se samo na obrazovanje i neće sadržati nijedan drugi lični podatak deteta.

– Jednom dodeljen JOB pratiće dete, učenika i studenta kroz celokupno školovanje, od predškolskih ustanova do fakulteta, i koristiće se u ustanovama kako bi se u JISP upisali zakonom predviđeni podaci – npr, ostvareni uspeh, nivo obrazovanja, šifre kvalifikacija, jezik na kojem su završeni prethodni nivoi obrazovanja i vaspitanja, izborni programi, obrazovanje po individualnom obrazovnom planu, ocene, položeni ispiti, pohvale i nagrade osvojene tokom obrazovanja, izostanci, vladanje i izdate javne isprave i slično – rečeno je iz Ministarstva prosvte za “Blic”.

Takođe, oni objašnjavaju da iako svaki učenik u Srbiji poseduje svojevrsni dosije u matičnim knjigama koje se trajno čuvaju, JOB i JIPS omogućavaju da ovi dosijei postoje i u elektronskoj formi.

Da li su moguće zloupotrebe?

Mnogi se boje mogućnosti da se podaci nekako zloupotrebe, ali iz ministarstva tvrde da to sa JOB brojem neće biti moguće.

– JOB i podaci o učenicima se koriste isključivo za praćenje sistema i niko, osim roditelja i škole, neće imati mogućnost uvida u bilo koji pojedinačni podatak učenika. U sistemu neće biti vidljiv nijedan podatak o bilo kojem pojedinom učeniku, ni ime, ni JMBG. Odnosno, ovaj broj omogućava, upravo, da odvojimo podatke koji direktno identifikuju učenika, poput imena i JMBG, od svih ostalih podataka koji se sakupljaju u JISP-u, a koji ne mogu identifikovati učenika. Ovaj broj zato predstavlja dodatni mehanizam za zaštitu podataka o ličnosti, pored svih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera koje se primenjuju – uveravaju iz Ministarstva.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

Može li se koristiti za upis i da li je uslov za to?

Iako će u ovoj onlajn fascikli biti pohranjeni svi podaci učenika, JOB broj neće biti uslov za upis đaka u škole ni fakultete, a neće se ni koristit u te svrhe.

Čemu JOB praktično služi?

Iz ministarstva kažu da se podaci koriste ne bi li se dobila jasnija slika o uspehu učenika, kao i o tome koliko se njih, na primer, zaposlilo nakon završetka srednje stručne škole.

– Dobijeni podaci ticaće se uspeha učenika po nivoima obrazovanja, razredima, struktura učenika po polu, kakva je zapošljivost nakon završetka srednje škole, koliko učenika uči koji strani jezik i tome slično.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments