Ovaj izazov, kojem se iz godine u godinu priklanja sve više ljudi, tzv. “suvi januar” ima mnogo zdravstvenih prednosti- imaćete čistiju kožu, bolje ćete spavati, a i uštedećete novac.

Jedna britanska studija pokazala je da su osobe koje su se odrekle alkohola na mesec dana značajno poboljšale zdravlje i izgubile u proseku četiri kilograma.

Foto: Smithsonian Magazine

Moli Deč, sertifikovani trener za treznost, predlaže uvođenje novog hobija, poput vežbanja, što može poslužiti kao zamena za ispijanje alkohola. Istraživanja takođe pokazuju da osobe koje učestvuju u “suvom januaru” nastavljaju manje da piju šest do osam meseci kasnije, prvenstveno zato što vide opipljive benefite, kao što je bolji san, gubitak težine, bolje koncentracije i lepše kože. Studije su pokazale da kratkoročne zdravstvene prednosti apstinencije od alkohola uključuju ​​niži krvni pritisak, poboljšanje insulinske rezistencije, gubitak težine, bolji san i smanjeni rizik od raka.

Treneri treznosti takođe predlažu da s prijateljima i porodicom podelite da praktikujete “suvi januar” jer vam oni mogu pomoći da ostanete uporni tokom celog meseca.

Foto: Pexels

Studije pokazuju da žene počinju ranije da imaju problema s alkoholom i s manjim količinama pića nego muškarci, i to iz nekoliko razloga. Žene su u proseku manje telesne težine od muškaraca. Takođe, alkohol se pretežno nakuplja u vodi u organizmu, a žene imaju manje vode u telu od muškaraca. To znači da će nakon što žena i muškarac iste kilaže popiju istu količinu alkohola, koncentracija alkohola u krvi žene biti viša, izlažući je većem riziku. Na primer, istraživanja pokazuju da je kod žena veća verovatnoća da će doživeti mamurluk i gubitak svesti izazvan alkoholom, nego muškarci pri upoređivanju.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments