Foto: Arhiv/Ilustracija

Kao što se svake jeseni obradujemo što ćemo spavati jedan sat duže kada vraćamo kazaljke na časovnicima na zimsko računanje vremena, prelazak koji nas očekuje narednog vikenda, većinu ljudi neprijatno iznenadi. Da li ste spremni da pomerite satove za jedan sat unapred?

Letnje računanje vremena počinje u nedelju 26. marta, tako da ćemo u noći između subote 25. marta i nedelje 26. marta kazaljke pomeriti za jedan sat unapred (sa dva na tri sata). Te noći spavaćemo sat vremena kraće, ali dan će trajati duže.

Pomeranje sata u Srbiji dešava se dva puta godišnje – poslednjeg vikenda u martu prelazimo na letnje, dok poslednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena.

Međutim, evo kako stručnjaci objašnjavaju kako ovo pomeranje utiče na san?

Većini odraslih potrebno je između 7 i 9 sati sna tokom noći, dok deci može biti potrebno do 11 sati ili više. Dr Philip Alapat, docent medicine spavanja na Baylor College u Bejloru objašnjava da je gubitak sna povezan sa negativnim efektima na zdravlje i performanse tokom dana:

  • Smanjen raspon pažnje
  • Povećan broj profesionalnih ili saobraćajnih nesreća
  • U ozbiljnijim slučajevima, javljaju se štetna zdravstvena stanja kao što su moždani ili srčani udar.

Jutarnja svetlost je dobra stvar, kažu stručnjaci. Kada svetlost uđe u naše oči, to je signal mozgu da isključi melatonin, hormon koji telo proizvodi da nas uspava.

Foto: Pexels

Bez elektronskih uređaja

Doktorka Kora Kolet Brojner, pedijatar, zalaže se za uspostavljanje strogih pravila u pogledu gledanja televizije, korišćenja telefona, kompjutera ili bilo kog drugog elektronskog uređaja van spavaće sobe.

– Uređaji bi trebalo da budu isključeni i da se pune dalje od kreveta, bilo da su u kuhinji ili nekoj drugoj prostoriji osim spavaće sobe – naglašava doktorka.

Kako piše “Metro“, dovoljan je samo jedan poremećaj u rasporedu spavanja da bi se stvorio “domino efekt pospanosti”. Prema istraživanju stručnjaka za spavanje, posledice menjanja naše rutine mogu trajati duže nego što očekujemo, a sve zahvaljujući hormonima koje naše telo proizvodi.

– Reč je o melatoninu, hormonu koji proizvodi pinealna žlezda u našem mozgu koja reguliše naš ciklus spavanja i budnosti. Luči se kao odgovor na mrak i pomaže nam da se osećamo umorno i spremno za spavanje, a potiskuje ga svetlo tako da, kada smo više izloženi dnevnom svetlu, naše telo može proizvoditi manje melatonina – objašnjava doktorka Sue Pekok, psiholog specijalizovana za poremećaje spavanja.

Foto: The Conversation

Pomeranje kazaljki na letnje računanje vremena često može da uzrokuje privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naše telo ne navikne na promenu.

– Ovo posebno utiče na one koji su osetljivi na promene kada je njihov ritam spavanja u pitanju. Nekima može da prođe i nekoliko dana dok se nivo melatonina ne prilagodi novom ciklusu svetla i tame – kaže doktorka.

Srčani i moždani udar, saobraćajne nesreće…

Studije su otkrile povezanost između prelaska na letnje računanje vremena i kratkoročnog rizika od srčanog udara, moždanog udara, saobraćajnih nesreća, poseta hitne pomoći i ozbiljnih poremećaja raspoloženja.

Nedostatak sna uzrokovan pomeranjem sata može uticati na razmišljanje, donošenje odluka i produktivnost. Manje negativnih efekata na zdravlje povezano je sa “povratkom” na zimsko računanje vremena.

Da biste izbegli probleme povezane s letnjim računanjem vremena, najbolje je da se pripremite unapred. Prvo, doktorka Sue Pekok predlaže postepeno prilagođavanje rasporeda spavanja odlaskom u krevet i buđenjem od 10 do 15 minuta ranije svaki dan.

Ne savetuje se ni uvođenje drastičnih promena, jer održavanje doslednje rutine spavanja reguliše unutrašnji sat i poboljšava kvalitet sna. Preporučuje se i da budete napolju što više u toku dana, kako biste smanjili osećaj umora.

– Kako jutra postaju svetlija, ako ste skloni poremećajima spavanja, možda bi bilo vredno uložiti u zavese ili čepove za uši. Čak i maska za spavanje može pomoći u stvaranju pravog okruženja za neprekidan odmor. Da bi tome dodala, dr Su kaže:

– Vežbajte dobru higijenu sna izbegavajući kofein i alkohol pre spavanja i bavite se praksama opuštanja da biste smirili svoje telo i um pre spavanja.

Saveti za pripremu tela

Dr Philip Alapat nudi savete o tome kako da pripremimo svoje telo na činjenicu da ćemo izgubiti sat ili više sna:

  • Pomerajte alarm postepeno po 30 minuta. Ovo treba početi primenjivati najmanje dva dana pre početka letnjeg računanja vremena, sve dok se ne probudite sat vremena ranije nego obično.
  • Ako niste u mogućnosti da ustajete pola sata ranije, pokušajte da odete na spavanje barem sat ranije u subotu ili odspavajte malo u nedelju kako biste sprečili pospanost sledećeg dana.
  • Održavajte spavaću sobu hladnom, mračnom i tihom kako biste optimizovali kvalitet sna. Hladna soba će olakšati da zaspite.
  • Ograničite vreme ispred ekrana pre spavanja – izbegavajte da gledate TV i buljite u ekran telefona neposredno pre spavanja.

Iako letnje računanje vremena remeti normalnu rutinu spavanja ljudi, dr Alapat dodaje da je dobra ideja da pokušamo da održite redovno vreme odlaska na spavanje, kao i buđenje kada se prilagodimo promeni vremena.

kurir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments