Foto: The Australian

Padavine koje nas očekuju danas doneće pesak iz Sahare, najavljuju meteorolozi u Srbiji. Prošle godine u ovo vreme imali smo iste padavine. Ali, da li nam ovaj pesak šteti?

Većina kiše se formira u troposferi, najnižem sloju naše atmosfere. Ovde se vodena para hladi i kondenzuje oko čestica u vazduhu, na kraju formirajući oblake. Kada kapljice postanu preteške da bi ih podržao vazdušni pritisak, one padaju na Zemlju kao kiša. U oblaku, mikroskopske čestice prašine koje su podigle peščane oluje su ono na šta se kondenzuje vodena para. Većina prašine u velikim količinama padavina u našoj zemlji dolazi iz pustinje Sahare. Kada padne na prozore, voda isparava, ostavljajući za sobom čestice prašine. Ovo bi mogao biti izvor naslaga koje ste našli na prozorima nakon jake kiše.

Ovo je takozvana crvena kiša, koja se dešava nekoliko puta godišnje. Ponekad se dešava kada jaki vetrovi ili oluje iznad pustinje Sahare podignu prašinu visoko u atmosferu.

Foto: Shuttestock

Iako može da iznervira one koji su upravo očistili svoje automobile ili prozore, ova prašina može pomoći u regulisanju naše klime. Kada sleti u okeane, prašina može da obezbedi neophodne hranljive materije za rast fitoplanktona, ponekad stvarajući cvetanje algi koje se može videti sa satelita.

Takođe, stručnjaci smatraju da nema opasnosti i da je ovo jedan prirodni fenomen, te da nije u tom smislu opasan za ljudsko zdravlje.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments