Foto: ETF

Đaci bi, kako stvari sada stoje, već sledeće godine mogli da polažu skroz drugačiju malu maturu. Naime, iznenadno probno testiranje koje danas imaju učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola samo je uvod u promene koje slede.

Radi se o novom konceptu kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta. Danas će đaci polagati samo jedan od tih pet, koji su prethodno sami izabrali.

Ovo su detalji današnjeg polaganja:

– Svaki učenik dobiće test samo iz predmeta koji je odabrao

– Učenici se testiraju tako što se raspoređuje maksimalno po 15 učenika u jednoj učionici, a grupu treba da čine učenici iz različitih odeljenja;

– Testiranje će trajati 90 minuta.

Zadaci će se ovako bodovati:

– Potpuno tačan zadatak 1 bod

– Delimično tačan zadatak 0,5 bodova

– Netačan zadatak ili neurađen 0 bodova

Analiza rezultata svakog učenika radiće se zajedno sa učenikom na času, pri čemu će svaki učenik imati uvid u svoj test.

Da će promene uslediti, Telegrafu su potvrdili i u Ministarstvu prosvete.

– Ministarstvo je u skladu sa Strategijom u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pristupilo i sagledavanju kvaliteta završnog ispita i razmatranju mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa. Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test – navode u Ministarstvu za naš portal.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments