Foto: Life Line Screening

Povodom Nacionalnog dana bez duvana, koji se obeležava  31.01.2023 godine, pod sloganom “Svaka cigareta smeta”, Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad”, organizuje dve javne manifestacije, u okviru kojih će građani moći da provere svoje zdravlje. Jedna manifestacija je realizovana juče, a danas će biti druga

Pregledi obuhvataju merenje šećera iz kapi krvi, visine krvnog pritiska i pulsa, merenje telesne težine, izračunavanje BMI,  kontrola CO u izdahu kod pušača, anketa o broju pušača i da li su upoznati sa nepušačkim kafićima, kao  i deljenje zdravstveno- promotivnog materijala,

Danas se realizuje manifestacija u TC “Merkator”, od 9.00 do 12.00  časova. Ovoj akciji, pridružiće se i Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja “Novi Sad”, čiji tim će građanima davati savete o nezi usne duplje i zuba,  koji su naročito oštećeni kod pušača.

Foto: The Independent

Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja.

Duvanski dim sadrži više od 7000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments