Danas je Svetski dan kokica: Evo kada su prvi put napravljene i odakle potiču

Foto: Thinkstock

Svetski dan kokica, poznate poslastice kja zadovoljava jelo i danju i noću, obeležava se svake godine 19. januara.

Kokice mogu biti slatke ili slane, karamelizovane, namazane puterom ili obične. Bilo da ih sami pravite kod kuće u šerpi ili u mikrotalasnoj pećnici, ili ih kupuju kod uličnih prodavaca, u prodavnicama ili u bioskopima, ljubiteljima kokica one će uvek biti poseban užitak.

Kokice su postale sinonim za gledanje filmova, bilo da je to iz bioskopske sale ili kod kuće iz fotelje, a film nije dovoljno zabavan i interesantan bez kutije ili činije kokica. Ove grickalice počele su da se konzumiraju u bioskopima od 1928. do 1939. godine.

Tokom Drugog svetskog rata, obroci šećera su smanjili proizvodnju slatkiša, a Amerikanci su to nadoknadili tako što su jeli tri puta više kokica nego ranije. Užina u obliku kokica je bila popularna u pozorištima, na veliko nezadovoljstvo mnogih vlasnika pozorišta, koji su mislili da odvlači pažnju gledalaca od filmova.

Foto: Library of Congress

Danas gotovo niko ne može da zamisli odlazak u bioskop a da ne dobije kutiju kokica. Njihov izumitelj je Glena V. Diksona, a instalirao je mašine za kokice u predvorju svojih pozorišta.

Mikrotalasna pećnica je podstakla sledeći veliki napredak za kokice. Perci Spencer je bio čovek koji je to učinio. Koristio je kokice u svojim početnim eksperimentima tokom razvoja mikrotalasne pećnice.

Reč “kukuruz” na staroengleskom značila je “zrno” ili, tačnije, najistaknutije žito koje se uzgaja u regionu. Kada su Indijanci prvim Evropljanima predstavili svoje najčešće žito, kukuruz, prikladno su primenili reč “kukuruz”.

Još u 16. veku, Asteci su koristili kokice u ukrasima za glavu koje su se nosile tokom ceremonija u čast Tlaloka, njihovog boga kukuruza i plodnosti. Rani španski istraživači bili su fascinirani kukuruzom koji je eksplodirao u nešto što je ličilo na beli cvet.

Kokice su počele da postaju popularne u Sjedinjenim Državama sredinom 1.800-ih. Tek kada je Čarls Kretors, vlasnik prodavnice slatkiša, razvio mašinu za iskakanje kukuruza na paru, ukusna poslastica je postala obilnija. Do 1.900. imao je vagone kokica koje su vukli konji ulicama Čikaga. Većina kokica proizvedenih u svetu uzgaja se u Sjedinjenim Američkim Državama, a po proizvodnji prednjači Nebraska.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti