Foto: Pexels

Svetski dan meteorologije obeležava se svakog 23. marta, u znak sećanja na dan osnivanja Svetske meteorološke organizacije

U našoj zemlji, Republički hidrometeorološki zavod Srbije danas predstavlja referentnu ustanovu za izradu i prezentovanje prognoza vremena i vodostanja, davanje upozorenja i najava za vanredne i opasne meteorološke i hidrološke pojave.

Savezni hidrometeorološki zavod (SHMZ) u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, osnovan je 1847. godine, a 1888. godine osnovana je prva Nacionalna meteorološka služba Srbije.

Ovogodišnja tema Svetskog dana meteorologije glasi: “Okeani, klima i vreme”, čime se ukazuje na vezu između ovih elemenata.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Okeani pokrivaju oko 70 odsto površine naše planete. Oni su najveći rezervoari toplote i imaju uticaj na koncentraciju ugljen-dioksida u atmosferi. Promene u temperaturi okeana imaju za posledicu porast ili pad temperature vazduha u svetu, čime izazivaju varijacije meteoroloških i klimatskih paramatara velikih razmera.

Meteorologija kao struka i nauka u svetu poslednjih godina sve više dobija na aktuelnosti zbog globalnog zagrevanja atmosfere i klimatskih promena.

Na Univerzitetu, budući meteorolozi se potstiču na kreativno razmišljanje, praćenje relevantne naučne literature , razumevanje i rešavanje kompleksnih meteoroloških problema, primenu i kompleksno predstavljanje dobijenih rezultata.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments