Foto: Alex Tihonovs/Shutterstock

Velikim ponedeljkom počinje sedma i poslednja nedelja uskršnjeg posta. Važi za praznik koji čuva spomen na dan dolaska Sina Božijeg Isusa Hrista u Jerusalimski hram, gde je došao praćen narodom. Ova nedelja se još naziva i Strasna ili Stradalna sedmica, a završava se Uskrsom i uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

Došavši u hram, Isus je zatekao trgovce koji su svojom galamom i trkom za novcem ometali vernike u molitivi, te ih je isterao. Prema svedočenju prisutnih, u istom danu je isušio i drvo smokve bez roda, koje simboliše judejsku sinagogu gde nije bilo ploda, niti zakona, kao ni ljudske duše koje su bile predane molitvi i pokajanju.

Jutrom vraćajući se iz Vitanije u Jerusalim, Isus Hrist je ogladneo, prišao je smokvi koja je bila pokrivena lišćem ali nije imala roda.

– Da nikada od tebe ne bude roda do veka – izgovorio je Isus i smokva je odmah usahnula. Prema pravoslavnim izvorima, ovoj smokvi je slična svaka duša koja nema duhovnih plodova.

Foto: Russia Beyond

Isti dan se obeležava sećanje na Josifa, sina starozavetnog patrijarha Jakova. Naziva se još i praobrazom Hristovim budući da je od svoje braće prodan za trideset srebrnika i utamničen. Iako su roditeljima rekli da su ga zveri rastrgle, na kraju iz tog stradanja uz Božiju pomoć javio kao pobednik i postao je vladar Egipta.

Ovo je praznik kada se prašta svima onima koji su nas na neki način povredili i kada se vernici pokaju zbog grehova. Sa druge strane, najmlađi se uče da poštuju i vole svoju braću i sestre.

U istočnoj Srbiji i Leskovačkoj kotlini postoji verovanje da se u Strasnoj nedelji valja suzdržavati od bračnih odnosa, što počinje Velikim ponedeljkom. Na današnji dan trebalo bi pojačati molitvu, bdenje i post.

espreso.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments