Foto: Kancelarija za KiM

Posle teške situacije na Kosmetu koja je obeležila Badnji dan i Božić, kada su u Gotovuši kod Štrpca ranjeni 11-godišnji dečak Stefan i mladić Miloš (21), a u Klokotu pretučen Stefan Tomić (18) dok se vraćao s Božićne liturgije, za danas u podne u Štrpcu je zakazan protest Srba na KiM.

Poruka malog Stefana ranjenog kod Štrpca: Ruka me ne boli mnogo i ponovo ću ići po badnjak!

-Vraćali smo se putem Miloš i ja iz seče badnjaka i zastali smo da se slikamo za uspomenu. Tada je odjednom naišao automobil iz kojeg je zapucano. Sada smo dobro i Miloš i ja- kaže mališa.

– Dobro sam, ponovo ću ići po badnjak! – rekao je ovo, za “Novosti”, iz bolničke postelje, mali Stefan Stojanović.

Prvi napad na srpske dečake dogodio se u petak, kada su se vraćali iz seče badnjaka i zastali kraj puta da se slikaju. Stefan Stojanović tom prilikom ranjen je u predelu ramena, dok je Miloš zadobio prostrelnu ranu ruke.

Podsećanja radi, kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu, koju je okvalifikovala kao “ubistvo u pokušaju”, a tužilaštvo je zatražilo jednomesečni pritvor. Prema najnovijim informacijama, Stefan i Miloš su dobro i oporavljaju se.

Drugi napad dogodio se na sam Božić u Klokotu kod Gnjilana, kada je grupa Albanaca napala 18-godišnjeg Stefana Tomića dok se vraćao sa Božićne liturgije. Kako je Stefan rekao za RTS, neke od napadača je prepoznao. Kaže i da Srbi nisu bezbedni ni u selu u kojem žive.

Srpska lista je saopštila da će, povodom brutalnog pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša, ali i napada na Stefana Tomića i kontinuirane antisrpske represije režima Aljbina Kurtija, danas u 12 časova na platou ispred doma kulture u Štrpcu biti održan veliki narodni protest.

“Pozivamo sve građane sa celog Kosova i Metohije da dođu sutra na ovaj miran i demokratski protest, da pružimo podršku ranjenima i njihovim porodicama, ali i podignemo glas protiv tiranije Aljbina Kurtija čija je posledica ugrožavanje mira i kontinuirani progon srpskog naroda na ovim prostorima”, saopštila je Srpska lista.

Osude napada stigle su i od šefice Unmika Karoline Zijade, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, od Euleksa, OEBS-a, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, američkog ambasadora u Prištini, crnogorskog ministra pravde…

Kurir.rs/Beta/RTS/Kosovo online

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments