Foto: Pixabay

Sunce, Mesec i Zemlja danas će se naći na istoj ravni, pa će iz Srbije i celog sveta biti moguće da se posmatra delimično pomračenje Sunca. Mesec će pokriti jednu trećinu Sunčevog prečnika, a pomračenje će biti najvidljivije oko 12.30 sati.

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u Srbiji bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje će se danas dogoditi – delimično. Kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, dolazi do zaklanjanja jednog dela zvezde. U toku godine može se desiti od dva do pet pomračenja Sunca, ali se ona ne vide uvek sa istog mesta.

U Novom Sadu održaće se posmatranje delimičnog pomračenja Sunca, danas od 11.00 časova kod Sata na Petrovaradinskoj Tvrđavi.

Maksimum pomračenja prvo će biti najvidljiviji u Banjaluci u 12.25, potom će Novosađani moći da vide “zenit” pomračenja u 12.29, a minut kasnije Beograđani. Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je da napomenemo da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce.

– U Beogradu će Mesec dodirnuti Sunce u 11.22, a napustiće Sunčev disk u 13.38. Na sredini pomračenja biće pokrivena otprilike jedna trećina Sunčevog prečnika – rekao je dr Miodrag Dačić.

Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba gledati kroz specijalne naočare koje su namenjene za ovo, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje koje ima gustinu preko 14 ili kroz staklo koje je sa obe strane dobro nagaravljeno svećom. Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na belom papiru kroz neki optički instrument, ili direktno kroz njega ako poseduje odgovarajuće filtere.

Iako će kod nas pomračenje biti delimično i vidljivo samo 40 odsto pokrivenosti Sunca, u Rusiji će ova pojava biti najvidljivija, jer će Mesec prekriti 71 odsto Sunčevog diska. Sledeći je Iran, a stanovnici Teherana biće u prilici da vide 64 odsto pokrivenosti ove zvezde.

Ukoliko danas bude vedro, zainteresovani Beograđani biće u prilici da ovu pojavu posmatraju sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Uticaj na 3 astrološka znaka

Osim astronoma, ova pojava privlači i pažnju astrologa, koji kažu da će pomračenje Sunca uticati na znakove horoskopa. Kako objašnjavaju, ova pojava neće odmah ostaviti posledice, već će se one osetiti u narednih šest meseci. Device bi trebalo da povedu računa o zdravlju, Ribama će biti potreban odmor, Škorpije će imati novčanih problema.

kurir.rs/novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments