Foto: Times of India

Ovaj dan se obeležava 4. februara svake godine, sa ciljem da se motivišu zajednice i pojedinci, da podrže mera, koje se popularišu u okviru ovog dana, a koje treba da rezultuju većom stopom preživljavanja obolelih od raka.

Ti si heroj

Heroj je neko ko rizikuje svoj život za opšte dobro ili kako bi spasio nekog drugog. Reč je o izboru i o odluci da se upustimo u neki herojski čin koje nas čini junakom.

Kod raka je stvar prilično drugačija – tu nema izbora, osoba se našla u teškoj životnoj situaciji koju nikad ne bi birala. ‘Ti si heroj’ zvuči kao loša pokušaj utehe.

Mnogo je bolje reći kako se divite na tome koliko je snažna u ovim za nju teškim vremenima.

Samo budi pozitivna

Budi sigurna, ovo je rečenica koju svaki pacijent s dijagnozom raka čuje barem stotinjak puta i vrlo verovatno je više ne može čuti. Ali, ostati pozitivan nije uvek moguće, i sasvim je u redu dopustiti osećaje kao što su tuga, ljutnja ili teskoba.

Kosa će porasti

Ako u sklopu svoje terapije za rak prijateljica treba da prođe i hemioterapiju, moguće je da će joj otpasti kosa. Ovo je nešto s čim se većina žena teško nosi jer kosu povezujemo sa svojom ženstvenošću i važan je deo našeg identiteta. Kada joj kažeš da će joj kosa narasti, budi sigurna da je ovu utešnu rečenicu čula već nebrojeno puta.

Radije je odvedite u prodavcnicu s lepim maramama i turbanima ili ako to želi – idite da potražite periku.

Isto tako, mnogim ženama smeta kad se okolina divi tome kako ‘izgledaju kao da uopšte nisu bolesne’. Možda misliš da svojoj prijateljici time daješ veliki kompliment, ali ona se verovatno iznutra oseća sasvim drugačije.

nsuzivo.rs
Image
Izvor: Pexels
PRETHODNA

Soda bikarbona će te izliječiti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments