Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svetski dan životinja obeležava se od 1931. godine svakog 4. oktobra. Takođe je poznat i kao Međunarodni dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta.

Cilj Svetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama. Edukacijom organizacije širom sveta pokušavaju da podignu svest ljudi o važnosti svake vrste za ekosistem. Takođe veoma je važno preneti znanje i na decu. Životinje i kućni ljubimci zahtevaju adekvatnu negu i pažnju. 

Foto: in-portal.hr

U Srbiji postoji veliki broj ugroženih vrsta. Životinje imaju osećanja, shodno tome Velika Britanija je prva zemlja koja će ih zakonski priznati kao emotivna bića. “Zakon će se odnositi na krađu životinja koja je sve veći problem u toj zemlji. Zabraniće se i električne ogrlice za dresuru”

Šta pojedinac, kao građanin može da učini kada se susretne s napuštenom životinjom ?

Neminovno je da se na ulicama svakodnevno susrećemo sa napuštenim životinjama. S obzirom da su temperature niže, možemo ih utopliti i pustiti u prostorije. Ukoliko smo u mogućnosti poželjno bi bilo i nahraniti ih. Osim sitosti i energije, na taj način se i zagrevaju. Možete kontaktirati i prihvatilište.

Foto: American Kennel Club

Bitno je i udomiti životinju.

U susret Svetskog dana životinja JKP “Zoohigijena i veterina” organizovala je izložbu “Moj novi prijatelj”

Tim povodom u našem gradu je održana izložba u gradskom Prihvatilištu. Cilj ove izložbe je bio da što više ljubimaca pronađe svoj dom i svoje nove prijatelje.

Sve učestaliji trend u svetu pa i u našoj zemlji je oblačenje kućnih ljubimaca. Pojedinim rasama je zbog kratke dlake neophodno odelo, dok pojedinci ljubimce oblače radi mode.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments