Foto: Profimedia/ilustracija
Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju svete mučenike Evtropija, Kleonika i Vasiliska od kojih su dvojica razapeta na krst, dok je treći ubijen mačem.

Evtropije, Kleonik i Vasilisk bili su drugovi svetog Teodora Tirona. Kada je Teodor slavno skončao, oni su ostali u tamnici, ali nisu dugo osuđeni zbog smene carskog namesnika u Amesiji.

Kada je stigao novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredio je da mu izvedu ovu trojicu. Evtropije i Kleonik su bili braća rođena, a Vasilisk srodnik svetom Teodoru. Međutim, sva trojica bejahu kao braća rođena.

– Kao što je Sveta Trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni – rekli su pred namesnikom.

Molitva

Ako ste nesigurni, plašljivi, nemate dovoljno vere u sebe, pomolite se ovim svecima, oni će vam dati snagu, izgovorite ove reči:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.”

alo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments