Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Badnji dan (Badnjak) i Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznika rođenja Isusa Hrista.

Foto: Jason Ingram/Gardeners World

U raznim krajevima, poštuju se i različiti običaji za Badnji dan i Badnje veče. Između ostalog, vreme slavljenja Božića počinje adventom ili došašćem, koji počinje četvrte nedelje pre Božića. Najpoznatiji simbol adventa je adventski venčić, koji čine krug ili prsten od zimzelenog granja i četiri sveće. Zimzeleno granje upućuje na večni život.

Na današnji dan se uređuje i kuća za Božić, kiti se jelka i peku kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obaveznim. Jedan od običaja je i dočekati ponoć i dolazak Božića. Upravo s tim povezan je niz običaja: unošenje drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i posle, zatim božićne sveće- jedna ili tri. Bdjenje počinje uveče kad se porodica okupi oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments