Foto: Profimedia/ilustracija

Danas su Miholjske zadušnice. Zadušnicama su posvećene četiri subote u godini u spomen na subotu posle Raspeća kada je Hristos sišao u ad. Tada se molimo za duše umrlih.

Dan je posvećen kultu predaka i poštovanju pokojnika. Miholjske zadušnice obeležavaju se u subotu dan pred Miholjdan.

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

Običaji na ovaj dan

Srbi imaju mnoštvo običaja kada je reč o ovom danu, a jedan od njih je da odmah ujutru izađu na groblje, na grob donesu žito i vino i upale sveće za pokoj duše umrle osobe. Narod veruje da sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

U Crkvi se na Zadušnice pominju reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Foto: Shutterstock

Na Zadušnice se u crkama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Na grobovima se prislužuju sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Ako su grobovi vaših najmilijih daleko, sveću za pokoj duše namenite i zapalite u crkvi.

Običaj je i da se na Zadušnice deli milostinja, pa stoga nemojte terati prosjake koji tog dana obilaze groblja da bi dobili malo hrane. Kako na grobljima tada ima najviše prosjaka, treba svakom udeliti po neki prilog, jer se veruje da je bolje da čovek pođe sa blagoslovom nego da ga prosjaci proklinju iza leđa.

Običaj je da se tog dana izbegavaju svi poslovi, naročito u polju, ali i u kući. U novije vreme se ove zabrane sve manje poštuju.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments