Foto: Anna Moskvina/shutterstock
Cena nafte ovih dana beleži ozbiljan plus. Sa 107 dolara, cena barela je za nekoliko dana došla na 122. Imajući u vidu da je nafta berzanska roba i da njena vrednost na svetskom tržištu utiče i na cene u Srbiji, pitanje koje se ovih dana nameće jeste: ” Da li aktuelan rast cene barela u svetu znači da i nas čeka novo poskupljenje goriva.”

Cena se sada po novoj vladinoj uredbi formira svakog petka. Pumpe praktično na svaki petak od 15 sati moraju da se prilagode novim okolnostima i da promene cene goriva ukoliko za to ima i osnova.

Vlada je pre dve nedelje donela novu uredbu kojom su uspostavljene nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije. Kako glasi, odluka će trajati mesec dana, a novi cenovnik formiraće se svakog petka u 15 sati.

Cena koja je trenutno na snazi i biće danas do 15 h litar govori da litar evrodizela košta 187,3 dinara, a benzina BMB 95 premium 176, 1 dinar.

Hoće li se ove cene menjati danas i koliko?

Govoreći uopšteno o cenama goriva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da cene energenata rastu svuda u svetu i da to treba očekivati i u našoj zemlji.

– I u Srbiji cene svih naftnih derivati moraće da rastu, jer to uopšte ne zavisi od nas, kao i cena gasa – rekao je Vučić.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije više puta je ponovio da cena nafte u Srbiji zavisi od one u svetu, ali i da prelivanje poskupljenja odnosno niže cene nafte sa berze na Srbiju, nije automatsko.

– Cene na svetskom tržištu ne mogu tako brzo uticati i na cene kod nas. Tako ne možemo precizirati da li poskupljenje koje gledamo ovih dana ili niža cena u svetu, to isto može odmah doneti i nama, rekao je Mićović za Blic Biznis.

Treći sagovornik, takođe učesnik na tržištu nafte, nezvanično je rekao da danas očekuje rast cene goriva, ali blagi.

Udruženje naftnih kompanija Srbije objavilo je prošle nedelje detaljan prikaz cena goriva u 11 zemalja u okruženju. Posmatrajući cene dizela, benzina i gasa, lako je zaključiti da se cenovnici dobro razlikuju čak i u komšijskim zemljama.

Kada su u pitanju cene benzina i dizela prednjači Grčka. Preračunato u dinare litar benzina u Grčkoj košta 229 dinara.

Cena benzina

Grčka 1, 94 evra, Albanija 1, 62 evra, Hrvatska 1,57 evra, Crna Gora 1, 54 evra, Rumunija 1, 5 evra, Srbija 1, 45 evra, Bugarska 1, 39, Severna Makedonija 1, 36 evra, BiH 1,  3 evra
Mađarska 1, 22 evra.

Cena dizela

Grčka 1, 68 evra, Albanija 1, 61 evra, Hrvatska 1, 54 evra, Srbija 1, 52 evra, Rumunija 1, 48 evra, Slovenija 1, 47 evra, Crna Gora 1, 43 evra, Bugarska 1, 37 evra, BiH 1, 29 evra
Severna Makedonija 1, 22 evra, Mađarska 1, 22 evra.

blic.rs/novosti.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments