Foto: alo.rs/ Dejan Briza

Desetogodišnji Aleksej Spasovski je dečak u invalidskim kolicima koji redovno pohađa školu, ide na fizikalne terapije, uči strane jezike… I igra šah. 

– Ljubav prema šahu javila mu se slučajno, kad smo bili na moru. Jedna žena na plaži mu je prišla i pitala ga da li bi želeo da odigra partiju s njom, a on je imao svega pet godina. Nije znao da postavi figure. Ali javilo mu se interesovanje za šah. Kad smo se vratili u Novi Sad, gde živimo, našao sam adekvatan klub u kojem može da uči i igra šah. Kad kažem adekvatan, mislim na to da nisam morao da ga penjem kolicima na drugi ili treći sprat – započeo je za “Alo” razgovor otac Aleksandar, najveća podrška sinu Alekseju.

Kako otac ističe on nije toliko uključen u igru s figurama, ali su njegova supruga i tašta odigrale poneku partiju s njihovim mezimcem.

– Iskreno da kažem, u šah se ne razumem. Kad su takmičenja, samo gledam konačni rezultat. Aleksej kod kuće zna da odigra s majkom i babom. Uvek je želeo da bude aktivan u sportu i pronašli smo šah kao idealnu priliku. Učestvuje i na redovnim i na turnirima distrofičara.

Foto: alo.rs/Dejan Briza

U tom momentu u razgovor se uključuje Aleksej.

– Za mene je šah igra u kojoj je potrebno mnogo strpljenja i uživam dok ga igram. Najviše se takmičim s vršnjacima, ali dešavalo se da se susretnem i sa starijim protivnicima i odnesem pobedu. Pored sportskog nadmetanja, volim da idem u moj klub i da se družim sa drugarima – priča mladi Novosađanin, i naglašava da mu je najdraža pobeda ona koju je ostvario na turniru distrofičara, na kojem je osvojio prvo mesto.

Pored sportske aktivnosti, za svoje godine ima niz obaveza koje su atipične za dečake njegovog uzrasta. Ali sve to junački i uz osmeh podnosi.

– Idem u redovnu školu, gde mi drugari daju veliku podršku. Za redovno školovanje sam se opredelio jer po završetku srednje škole želim i da studiram. Idem i na fizikalne terapije pet puta nedeljno, uporedo učim nemački i engleski jezik..

Šah zahteva mnogo koncentracije, a Aleksej kaže da se priprema za mečeve bez posebnog rituala.

– Samo pokušavam da se opustim. Iskustva iz partija sa starijim takmičarima mi mnogo znače.

Novi Sad je domaćin Evropskog prvenstva za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, na kojem učestvuje i Aleksej.

– Ne očekujem ništa preterano, nije sramota i ako izgubim. Ja u šahu uživam, da li pobedio ili izgubio. Radujem se ovom velikom turniru, zato što će na njemu učestvovati više od 500 takmičara iz svih zemalja Evrope, pa ću moći da upoznam nove prijatelje. A što se plasmana tiče, bio bih zadovoljan jednom pobedom – skromno zaključuje Aleksej Spasovski.

alo.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Novosađanka
28/12/2021 12:14

Čemu ovakav naslov, i koja je svrha teksta? Prvo se zapitajmo jesmo li mi svi različiti? Kada ćete prestati na osobe sa invaliditetom da gledate kao super heroje i početi posmatrati biće a ne telo?