Foto: Toronto Star

U studiji Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta u Mičigenu, u kojem je učeetvovalo 249 parova roditelja i dece, trebalo je da opišu pravila vezana za tehnologiju, kojih bi po njihovom mišljenju porodice trebalo da se pridržavaju.

Kako prenosi Njujork Tajms, u većini slučajeva, roditelji i deca su se slagali da ne treba pisati poruke na mobilnom tokom vožnje, niti da budu na internetu dok neko želi s vama da razgovara. Međutim, jednu su stvar su deca spominjala mnogo češće nego roditelji: ne objavljuj na društvenim mrežama ništa o meni pre nego me pitaš!

Dok su deca uzrasta od 10 do 17 godina izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog načina na koji roditelji na internetu dele detalje iz života svoje dece, njihovi roditelji tome nisu pridavali toliku pažnju. Oko tri puta više dece nego roditelja smatra da treba da postoje pravila o tome šta roditelji dele na društvenim mrežama.

-Moraćemo kao društvo da pronađemo način kako da balansiramo pravo roditelja da poele svoju priču i upravljaju vaspitanjem svog deteta s pravom deteta na privatnost. Roditelji često zadiru u digitalni identitet deteta, ne zato što su zlonamerni, nego ne uzimaju u obzir potencijalni domet i dugoročni uticaj informacija koje dele- objašnjava Stejsi Stajnberg sa Univerziteta na Floridi.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments