Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Grupa od 42 dece iz Opštine Štrpce trenutno boravi u Novom Sadu. Njih je u Gradskoj kući danas ugostio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić koji im je poželeo srdačnu dobrodošlicu u Srpsku Atinu.

Đurić je mališane podsetio da je Novi Sad poznat kao Srpska Atina, sedište Matice Srpske, Univerzitetski centar, evropska prestonica kulture, regionalni, kulturni, privredni centar, kao i grad u kome se održavaju velike i važne manifestacije. Ipak, najvažnija karakteristika Novog Sada je to što ima veliko srce koje otvara za sve namerne ljude koji dolaze da ga grade, razvijaju, da ga učine boljim i lepšim mestom za život.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Vi ste za Novi Sad posebno dragi gosti. Za mene ste ovde domaći i želim da tako i vi doživljavate Novi Sad – kao vašu drugu kuću, kao grad u kome ćete se sutra školovati, odrastati, provoditi, a što da ne, i zaljubljivati se. Dragi prijatelji, želim da iz našeg grada ponesete najlepše uspomene, baš kao što se i mi punog srca vraćamo iz Granačice, Zvečana, Kosovske Mitrovice i celog Kosova gde su koreni srpstva i pravoslavne svetinje. Uveren sam da vremena nikad ne mogu biti toliko teška, koliko mi možemo biti složni – rekao je Đurić.

Zahvalnicu za izuzetan doprinos Gradu Novom Sadu koji pomaže ljude sa Kosova i Metohije kad god je potrebno uručili su iz Crvenog Krsta Štpca.

-Želimo da se zahvalimo što ste nam omogućili ovo pokloničko putovanje i našoj deci omogućili da bar na trenutak zaborave na teško okruženje u kome odrastaju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz Crvenog krsta Novog Sada je još jednom naglašeno da uslovi u kojima žive srpski mališani na Kosovu i Metohiji nisu ni standardni ni humani. Iz tog razloga, ovakve akcije su od izuzetnog značaja za njih, jer se podstiče vera u bolje sutra i ulepšava nehumana realnost.

-Na ovaj način je u našem gradu bilo preko 300 dece. Zahvaljujući snažnoj podršci Grada Novog Sada mi realizujemo ovu aktivnost i često smo primer sinergije i u okviru nacionalnog društva kako se rade ovakve humanitarne aktivnosti – naveo je sekretar Crvenog Krsta Novog Sada Dragan Lazić.

Novi Sad su danas posetili mališani iz mesta Sevca, Gotovuša, Berevce, Gornja Bitinja, Sušiće, Rajkovce, Brezovica i Štrpce.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments