Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić
Od večeras na severu i severozapadu regiona osetno hladnije, u nižim predelima moguć je sneg i ledena kiša. 

Do srede povremene padavine, zatim suvo i malo toplije, dok je za početak godine verovatno relativno toplo vreme, uz moguće zahlađenje posle 5. januara, navodi meteorolog Marko Čubrilo.

Danas relativno toplo, ponegde uz kišu i pljuskove. Uveče će se preko Austrije i Mađarske spuštati osetno hladnija vazdušna masa, ali će se njen uticaj samo delimično osetiti kod nas.

Granica snega i kiše će biti uslovljena dubinom prodora hladnoće na oko 1.500 mnv. Tamo gde se nulta izoterma nađe na ovoj visini može se očekivati sneg, a tamo gde ona ostane severnije bez obzira na prizemne temperature neće biti uslova za sneg te se očekuje kiša koja se može lediti ili može biti pojave ledenih zrnaca.

Sutra nad većim delom regiona osetno hladnije, od oko +2 na severu do oko +8 na krajnjem jugoistoku, a u ponedeljak još malo hladnije uz maksimum oko 0 na severu do oko +6 na jugoistoku.

Do utorka pretežno oblačno i umereno hladno uz moguće padavine, uglavnom kiša, osim na krajnjem severu i na planinama preko 900mnv, duvaće umeren, severozaopadni vetar. Dnevni maksimum od +2 do +9 stepeni Celzijusa.

U sredu jutro hladno uz slab mraz, a tokom dana razvedravanje uz otopljenje, posebno na severu regiona. Sam kraj 2021 i početak 2022 bi trebalo obeležiti uglavnom suvo i relativno toplo vreme uz maksimume od +5 do +12 stepeni Celzijusa.

Neko pravo zimsko vreme za sada barem do oko 5. januara nije realno očekivati, navodi Čubrilo.

Kako je na svom Fejsbuk profilu napisao meteorolog Đorđe Đurić, u novogodišnjoj noći očekuje se suvo vreme, temperature u većini predela biće oko 5 stepeni. Prvog januara pretežno sunčano, temperatura do 15 stepeni.

Padavine će do novogodišnje noći prestatati, pa se tokom novogodišnje noći očekuju suvo, uz temperature oko i preko 5°C, a slaba kiša biće moguća još samo na istoku i jugoistoku Srbije, uz prestanak u nastavku novogodšnje noći. Duvaće jak severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura u petak od 8 do 14°C. Prvog januara i prvih dana januara sa jugozapada Evrope ka centralnim predelima kontinenta preko našeg područja i do zapadne Evrope prostiraće se veoma izražen termički greben po visini, a u nižim slojevima vazdušni pritisak biće znatno iznad normale, objavio je Đorđe Đurić na Fejsbuku.

Oko 1. januara sneg i hladna vazdušna masa biće rezervisani za istok i severoistok Evrope i Rusiju, a delovi centralne Evrope imaće kišu, jer će se nalaziti na graničnom delu dodira veoma tople vazdušne mase sa jugozapada i veoma hladne sa severoistoka i istoka.

prvih dana januara temperature će biti za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine, s obzirom na to da je prosek maksimalne temperature od 1 do 5°C. Prema trenutnim prognozama zime nema najmanje bar do Božića.

kurir.rs/nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments