Od petka stiže postepeno, manje, otopljenje, ali i dalje uz pojavu lokalnih pljuskova, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila

Početkom sledeće nedelje nad delovima regiona mogući jači pljuskovi.

Oko 4. juna na kratko uglavnom suvo i toplije, ali je posle 5.6. izgledno jače pogoršanje i novo zahlađenje.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vreme danas

U petak posle hladnog i mestimično maglovitog jutra tokom dana malo do umereno oblačno i malo toplije u odnosu na četvrtak. Sredinom dana i rano posle podne nad delovima Srbije, istoka Hrvatske, istoka i severoistoka BiH, ređe i centralne BiH kao i na severu Crne Gore moguća pojava lokalnih pljuskova ali se jači razvoji uz obilne padavine ne očekuju. Nad zapadom regiona uglavnom suvo.

Duvaće umeren, na istoku regiona i u zoni pljuskova na kratko i jak severni vetar. Jutarnji minimum od +4 do +8 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od +15 do +20 stepeni Celzijusa, navodi Čubrilo.

Vremenska prognoza za vikend

Za vikend, uključujući i proslavu 1.5. maja promenljivo oblačno uz duže sunčane interavle i mogućnost lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U subotu veća verovatnoća pljuskova je nad istokom regiona (veći deo Srbije, istok Hrvatske i BiH i sever Crne Gore), dok bi u nedelju veća verovatnoća bila pre svega na krajnjem zapadu, jugozapadu i severozapadu Hrvatske, zapadnom i delu središnje BiH, severu Crne Gore i možda jugozapadu i krajnjem severu Srbije, pokazuje vremenska prognoza. Reć će, ističe Čubrilo, uglvnvom biti o tipičnim prolećnim grmljavinskim pljuskovima, ali ipak lokalno može biti jačih razvoja uz pojavu obilne kiše, tuče/grada i jakog vetra.

U subotu vetar slab, dok će u košavskom području biti u okretanju na jugoistočni i u pojačanju, dok bi u nedelju nad košavskom područjem bilo vetrovito uz pojačan jugoistočni vetar.

Jutarnji mimimumi u laganom porastu, a dnevni maksimum od +16 do +22 stepena Celzijusa

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prognoza vremena za sledeću nedelju

Početkom sledeće nedelje nad zapadom, jugozapadom i središnjim delovima regiona jače nestabilnosti uz moguće lokalne nepogode, dok će nad severom i severozapadom regiona nestabilnosti biti znatno ređe.Temperatura do utorka bez bitne promene, a zatim u porastu.

Ove nestabilnosit kojih će biti već od sutra pa sve do narednog utorka u lokalnom obliku biće uslovljene jačanjem anticiklona u nižim slojevima atmosfere ali održavanjem vrlo slabe ciklonske cirkualcije u višim predelima atmosfere.

Od 3.5. do 6.5. ređa pojava pljuskova uz porast maksimuma koji bi oko 6.5. nad jugoistokom i istokom regiona ponegde mogle biti i oko +26 stepeni Celzijusa. Kako će tih dana polako jačati ciklon nad Mediternom uslova za dužu stabilizaciju verovatno neće biti i već od 6.5. do oko 10.6 ima velikih izgleda za jače pogoršanje uz kišu, grmljavinske pljuskove, lokalne nepogode i novo zahlađenje.

Kako je ovo vrlo dalek termin svakako će biti izmena oko snage pogoršanja i ono verovatno neće biti toliko jako kako je to večernji operativni ECMWF pokazao.

Naredni dani donose više sunca, malo više temperature i tipičnu prolećnu smenu oblaka, sunca i pljuskova. Za sada barem do oko 12.05. nema siganala za jače otopljenje.

alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments