Foto: Country Living Magazine

– Studija britanskih naučnika ukazuje na to da roditeljsko podsticanje dece na ‘boravak uz vodu’ i na razvoj veština poput plivanja u ranom uzrastu može imati dosad neprepoznate benefite koji traju doživotno- rekla je dr Lean Martin sa Univerziteta Ekseter u Engleskoj.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno, u 18 zemalja otkrili su da boravak dece u takozvanim “plavim prostorima”, a to znači blizu mora ili reka i jezera, može poboljšati njihovo mentalno stanje. U studiji je učestvovalo 15.000 ispitanika iz 14 evropskih zemalja i iz Hong Konga, Kanade, Australije i Kanade, koji su odgovorili na upitnik o svojim navikama iz detinjstva.

Od učesnika istraživanja se tražilo da se prisete svojih iskustava s plavim prostorima do šesnaeste godine života. Odgovarali su na pitanja o tome koliko su ih često posećivali, koliko su im bili blizu i koliko su im često roditelji dopuštali da se igraju u takvim područjima.

Postavljeno im je i pitanje o zadnjem kontaktu s plavim i zelenim površinama u poslednje četiri nedelje i o subjektivnom doživljaju njihovog mentalnog zdravlja tokom dvonedeljnog razdoblja.

Plavi prostor je naziv za osećaj spokoja koji ljudi dožive dok borave uz more, reku ili uz jezero, odnosno naziv za delovanje kombinacije zvukova vode i mirisa koji blagotvorno utiču na mozak. Osobe koje su u detinjstvu češće boravile u plavim prostorima pridavale su veći značaj prirodnom okruženju, što su naučnici povezali s njihovim boljim mentalnim zdravljem.

Foto: Nisian Hughes / Getty Images

Na zamisao o istraživanju potencijalnih dobrobiti plavih prostora naučnici su došli nakon što je otkriveno mnoštvo dokaza o tome da je boravak dece u zelenilu povezan s boljim mentalnim zdravljem.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Environmental Psychology, otkrila je povezanost između dužeg vremena provedenog u plavim prostorima i boljeg mentalnog zdravlja u odrasloj dobi.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments