JKP Pogrebne usluge Beograd pripremaju izradu knjige sećanja o preminulima u elektronskom obiliku, odnosno onlajn sistem eČitulje, te su tim povodom raspisali javnu nabavku za angažovanje izvođača za detaljni dizajn, razvoj i implementaciju ovog sistema.

Pored razvoja sistema eČitulje, jedan od prvih strateših prioriteta JKP Pogrebne usluge je priprema za integraciju sa Informacionim sistemom za elektronsku prijavu smrti (e-POS). Integracija sa ovim sistemom građanima pojednostavljuje proceduru organizacije i zakazivanja sahrana, navodi se u tenderskoj dokumnetaciji.

Portal eČitulje je zamišljen kao centralno mesto na nacionalnom nivou koji služi za:
  • Najavu sahrana /pretragu rasporeda sahrana;
  • Objavljivanje/ pretragu eČitulja;
  • Objavljivanje ePomena;
  • Objavljivanje eSećanja, poslednjih pozdrava i uspomena na preminulog;
  • Pretragu preminulih;
  • Pretragu znamenitih ličnosti i skulptura;
  • Kupovinu i slanje proizvoda na lokaciju grobnog mesta;
  • Naručivanje usluga zakupa, uređivanja i održavanja grobnog mesta.

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji projekta svaki posetilac imaće priliku da izrazi saučešće i žaljenje kroz objavu uspomena, ili naručivanjem i slanjem cveća na sahranu i naručivanjem neke od usluga u radnji.

Ključna funkcionalnost, pored uobičajenog sadržaja poput teksta, audio zapisa i fotografija, su geolokacije pojedinačnog groblja, kapele i grobnog mesta koje omogućavaju lakšu orijentaciju preko klasičnih sistema za navigaciju.

Predviđena platforma bi trebala da bude multijezična, a u ovoj fazi je planirano da ima ćiriličnu i latiničnu verziju, kao i da bude dostupna na engleskom jeziku.

– Pored pristupa kroz veb portal, portal eČitulje omogućava pretplatu na REST API servise čime se omogućava drugim zainteresovanim stranama da kreiraju svoje usluge kao nadogradnju nad postojećim servisom – navodi se u dokumentaciji i dodaje će u svojoj prvoj fazi, portal obuhvatiti dvanaest grobalja u nadležnosti JKP Pogrebne usluge Beograd.

– Nakon uspešne implementacije, usluge IS eČitulje biće ponuđene i ostalim javno-komunalnim preduzećima pogrebnih usluga na teritoriji čitave Republike Srbije – dodaje se.

Ponude na objavljeni tender se primaju do 18. oktobra.

eKapija.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments