Foto: gradnja.rs

U Novom Sadu će se raditi vrhunska istraživanja! U Kampusu u Novom Sad će na parceli površine od oko 1.400 kvadratnih metara, niče zgrada od skoro 7.000 kvadrata, u kojoj će biti smešten Institut “BioSens”, koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivedi

Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens, za portal NS Uživo, objasnio je da se ovaj institut, koji će do kraja godine dobiti novu zgradu, bavi ekologijom i zbog čega su njihova istraživanja bitna.

– Ekologija je naša oblast delovanja od samog osnivanja, ali i naša pasija i smatramo da je jako važno za društvo uopšte. Nudimo čitav niz rešenja da se prati stanje ekosistema i da građani aktivno učestvuju u tome i da mogu da doprinesu kako podizanju svesti tako i samom očuvanju tako i na ukazivanju problema. Da građani mogu da ukažu na divlje deponije i neke stvari koje smatraju da nisu dobre. On navodi da Institut koji se nalazi u Novom Sadu vodi jedan veliki sistem za Evropsku komisiju i da se iz ovog grada u Srbiji rade osmatranja za druge zemlje sveta.

– U tom smislu Institut Biosense vodi za Evropsku komisiju jedan veliki sistem koji se zove EkoSense gde imamo stotine i desetine ekosistema iz Evrope i sveta gde se iz Novog Sada prati stanje tih sistema i satelita preko različitih osmatranja. Mislimo da je to budućnost, podizanje svesti o bilo čemu. Nijedan čovek ne želi da živi u lošem ekosistemu. Nije poenta takmičiti se ko je veći ekolog, nego je suština baratati pravim informacijama koje možemo dobiti samo na osnovu kredibilnih merenja i posmatranja, a to je ono što mi radimo – zaključuje on.

Foto: gradnja.rs

NIČE I NOVA ZGRADA BIOSENS INSTITUTA

Podsetimo, gradnja još jedne zgrade Instituta “Biosens” je u toku i nalaziće se u produžetku Ulice dr Zorana Đinđića. Radovi bi trenalo da budi završeni do kraja godine, a Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za infrastrukturno opremanje tog objekta. Na mestu gde su radovi, nići će zgrada koja će biti jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući apsorberima i seizmičkim izolatorima omogućiti korišćenje osetljive opreme neophodne za razvoj nano elektronike. Drugim rečima, deo ove zgrade biće otporan na vibracije. Kako su to ranije objasnili projektanti radova, nova zgrada Instituta Biosens će u središtu imati jezgro koje praktično pliva na specijalnim gumenim nosačima i tako sprečava prenošenje spoljnih vibracija. Više o tome čitati KLIKOM OVDE!

S.M.

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments