Školska slava Sveti Sava u Sečnju, prvi put posle dugo vremena, ove godine biće obeležena u crkvi, umesto u OŠ “Aleksa Šantić”! Zapravo, u školi će biti priredba, ali sa sadržajem koji direktorka Olivera Marjanović smatra “prigodnim”, a to znači – bez sveštenika i verskih obreda!

Da je kakvo bogosluženje u školskim prostorijama neprihvatljivo, bar za direktorku škole, koja o tome i donosi definitivnu odluku, za “Novosti” je potvrdio sveštenik iz Sečnja:

– Razgovarao sam sa direktorkom, nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama – rekao je sveštenik. – Naknadno je rekla da će taj dan biti obeležen, ali isključivo nastupom horova.

Sveštenik nam je ispričao da mu je direktorka škole u razgovoru potvrdila da je ateista, i on je, kaže, odlučio da ispoštuje njeno opredeljenje i želju:

– Učenici koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu obeleže po običajima, onako kako i dolikuje, to će uraditi dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu – kaže sveštenik.

Direktorka škole, bar prema onome što je navela u saopštenju, ne vidi nikakav problem u svojoj odluci, a čini se i da nema ama baš nikakvu dilemu da nije ona pozvana da poništava duboko ukorenjenu tradiciju, i proteruje veru iz škole.

– Prvi put u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara, jer su dobili mene za direktora. Ako ne budem smenjena zbog toga, eto koraka za našu lepu Srbiju – napisala je direktorka Marjanović u zatvorenoj grupi “Ateisti”.
Ovakav stav zapalio je društvene mreže, a ne mogu da mu se načude čak ni oni koji nisu mnogo religiozni.
– Jednostavno ne mogu da verujem, ne ulazim ni u čije privatne stavove i smatram da škola nije mesto da bi bilo koji pojedinac nametao nešto što je samo njegovo ubeđenje – kaže meštanka Sečnja, uz komentar da izuzetno ceni i poštuje rad Olivere Marjanović.
Sredovečni meštanin Sečnja, koji je i prijatelj na “Fejsbuku” sa direktorkom škole, kaže da na njenom profilu nije video taj komentar, ali da ga je “poprilično iznenadio, s obzirom da je poznaje i veoma ceni njen pedagoški i likovni rad”.
Lokalni sveštenik, koji je godinama i veroučitelj u istoj školi, kaže da zna šta je “koren” ovakvog stava direktorke:
Priredbe će, kako je navela direktorka Marjanović, trajati do 9 časova, kada počinje liturgija u crkvi, i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike.
Direktorka u saopštenju naglašava da su u planu i kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbe likovnih radova i kviz znanja.
– To je jedino što mogu da kažem – rekla je direktorka Marjanović u telefonskom razgovoru za “Novosti”.

Olivera Marjanović je slikar i profesor likovne umetnosti.

Od maja 2021. obavlja funkciju direktora osnovne škole, najpre kao v. d., a od decembra prošle godine kao direktor škole “Aleksa Šantić”.

MINISTARSTVO: PO TRADICIJI

Prema školskom kalendaru, školska slava Sveti Sava obeležava se radno u skladu sa tradicijom. Taj dan je nenastavni, ali deca idu u školu, a praksa je da obrazovne ustanove u skladu sa običajima obeleže svoju slavu.

novosti.rs
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Danilo
26/01/2023 09:00

Tako i treba da bude!

Biljana
26/01/2023 10:01
Reply to  Danilo

A zašto?

Aleksandra
27/01/2023 13:14
Reply to  Biljana

Zato sto smi mi sekularnq drzava, ni veronauci ni gradjanskom nije mesto u skoli, kao ni paljenju badnjaka u vladi, pa tako ni popu u skoli. E zato. Ako se Vama slavi slava, izvolite al kod svoje kuce. I jos, jel vi veliko Srbi zamiljate da su Srbi samo pravoslavni?? Kako kaze pravioslavna crkva pa je drzava caskom ostala bez skoro trecine srpskoh stanovnistva. I jos, kao sekularna drzava, sve drzavne ustanove pa i skole, au religiozno neutralne. Kako je veronauka usla u skole na mala vrata jw prica za sebe i nije joj tu mesto. Da nismo sekularna drzava… Učitaj još »

Biljana
26/01/2023 10:00

Na žalost direktori u školama rade šta oni hoće ,pa eto i školsku slavu neće da slave kao da je škola njihova a ne svih nas !a mi Ko budale cutimo i trpimo ,a školska uprava ne reaguje

Mali zvrk
26/01/2023 11:11
Reply to  Biljana

Gde ste u ovom tekstu pročitali da direktorka nece da slavi školsku slavu? Lepo pise da e biti priredbe i recitacije i sve to do 9 sati gde su svi posle pozvani na liturgiju u crkvi gde je sve obezbeđeno. Prvo lepo pročitajte tekst pa onda grdite.

Aleksandra
27/01/2023 13:17
Reply to  Biljana

Jeste, tako je aki da zabrani a ne da kazni direktoeku jer je ona jedina u ov9j nepismenoj zemlji koja radi kako treba . Skolska uprava treba da reaguje i da zabrani svaki religijski uticaj u sekularnoj drzavi. Sta Vama tu nije jasno???

Nenad
26/01/2023 12:51

Crkva nema sta da trazi u skoli. Tacka. Dosta vise sa verskom indoktrinacijom od malih nogu.

Stefan
26/01/2023 13:14

Svaka cast, podrzavam! Ne moze svako ovo da shvati, ali direktorka je u pravu.

Goran
26/01/2023 15:21

Ko slavi slavu , njemu sveštenik dolazi u kuću da osvešta ķuću. Toliko o slavi

Podrska
26/01/2023 15:22

Potpuno normalno postupanje direktore skole. Priredba djacka u skoli. Skola je drzavna ne crkvena.
Nema potrebe za crkvenim pravoslavnim obelezjima. Nisu svi pravoslavci. Eto zamislte ima i nas ateista

Dragoslav
27/01/2023 08:22
Reply to  Podrska

Halo ateista, ovdje je riječ o školskoj slavi

Aleksandra
27/01/2023 13:21
Reply to  Dragoslav

Halo vernice genije, u tu DRZAVNU SKOLU idu i deca drugih vera. Kao veliki vernik, jelte, da li bi dopustii da se slavi bilo koji praznik iz druge religije, ili bi opet indoktrinisano bez trunkw mozga opet skandirao ” ali to nije pravoslavno” , ha ???? Da li bi?

Pravoslavka
26/01/2023 17:19

Da ako je slava Svetac koju cuva tu kucu školu DA crkva sa tim ima veze i to velike ako je Sveti Sava školska slava i tako decenijam ne vidim zasto bi neko dao sebi za pravo da to menja. Smenite direktorku

Aleksandra
27/01/2023 13:31
Reply to  Pravoslavka

Moze da cuva tvoju kucu, pravoslavko, drzavnu skolu ne moze, a to sto popovi ne decenijama vec vekovima treniraju strahovladu i indoktriniraju decu je fakat. U 21.veku, red je da se tom licemerju stane na put. A ako ti nije jasno, procitaj ustav. Hvala bogu da sekularna drzava, kod nas bi bilo gore nego u Iraku. I pride, kako tako posvecena vernica poziva na zlo? Ta recenica ” smenite direktorku” vrlo slici na ” spalite vesticu” !!! Isto praboslavka samo ova koristi mozak, svoj. Najjace orudje koje popvi mrze. A ovaj pop tuzibaba, otrcao da tuzi direktorku jer mu je… Učitaj još »

gari
27/01/2023 04:44

Vidim sve neki vernici, pravoslavci, “srBski domaćini”… Do juče niste znali kojom se rukom krsti. Da ste toliki vernici i da živite po bibliji i pravoslavnim vrednostima, ne bi se Srbistanu dešavale ovakve stvari, ne bi bila banda na vlasti, ne bi nam se zemlja “gasila”, ne bismo imali ratove, ne bi gnjide i gmazovi otimali, lopovisali, rušili… Ali je mnogo lepo, kad se slavi slava, krka i loče, a bogami i zapeva… Kad vam popovi i vladike , pedofili matretiraju decu, naplaćuju “od oka” i za svadbe i za sahrane, i za slave…Kad se voze džipovima, besnim automobilima, bahate… Učitaj još »

Boro
27/01/2023 13:14

Direktorka, kada se pogleda vas FB profil, niste vi ateista, vi ste satanista.
I to je vase puno pravo, ali u drzavnim institucijama su deca raznih konfesija.
Otvorite privatnu skolu pa radite tamo sta god vam volja, Srbija je uvek bila slobodna zemlja.

Stevan
27/01/2023 19:41

Bravo za direktorku. Verskim obredima nije mesto u školi