Foto: Marina Lopičić/Kurir

Mirjana Mira Banjac rođena je u Erdeviku na današnji dan, davne 1929. godine. Smatra se jednom od najvećih glumica jugoslovenske i srpske kinematografije. 

Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu (1950) u klasi Jurija Rakitina. Pozorišnu karijeru, započela je u pozorištu u Sremskoj Mitrovici 1949. godine. Prelaskom u Srpsko narodno pozoriše u Novom Sadu, otvara svet karakternih likova koje u tom pozorištu igra gotovo 20 godina. 1970. godine Mira Trailović je u polovini sezone dovodi u beogradski Atelje 212, gde postaje nosilac repertoara i ostvaruje širok glumački opus. Bavila se i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U karijeri dugoj 70 godina odigrala je više od 300 uloga. Likove žena iz naroda, svoja najuspešnija glumačka dostignuća, najčešće obogaćuje svojevrsnim humorom. Sarađivala je sa najvećim srpskim i jugoslovenskim rediteljima, i igrala sa najvećim glumačkim imenima.

Tokom posete Ribljoj pijaci, u novembru 2020. godine, zapazili smo divu našeg glumišta koja je obavljala svoju svakodnevnu nabavku.

-Poštovanje mera je neophodno, ja bez maske i rukavica ne izlazim od marta, a ostale ne zagledam rekla je tada kroz osmeh Mira.

A koliko je sugrađani vole, govori i činjenica da je kolač u poslastičarnici “Vremeplov” poneo ime po glumici.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
04/11/2022 15:05

Čestitke iz sveg srca! Ne samo dug, nego i bogat život, ličnosti koja je svojim ulogama i svojim životnim elanom i onim što je tako snažno zračila i zrači, ulepšala život tolikim generacijama! Nadamo se da ćemo još dugo gledat njen osmeh!

Draguna
04/11/2022 17:39

Srećno i spokojno,uvek neponovljiva.

Bozica
04/11/2022 21:59

Kraljice srecan rođendan9