FOTO: DNEVNIK/A. ČEGAR / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Odlaganje otpada na neprilagođenom terenu može da bude veoma štetno, iako na prvi pogled samo odražava nekulturno i neodgovorno ponašanje.

Jedna od neretkih deponija u okolini Novog Sada nalazi se i u Kaću, na parkiralištu kod mesnog groblja. Iako su na tom mestu postavljena dva kontejnera koja se redovno prazne retko kad su do kraja popunjena. Većinu otpada čine staklene i plastične flaše, dušeci, razni građevinski materijal, stara odeća i obuća, stiropor, kartoni i džakovi.

Kako se ovaj deo naselja nalazi na periferiji meštani ne prolaze ovuda često osim kada se održavaju sahrane ili pomeni, pa su tako oni dodatno nezadovoljni i ogorčeni zbog nesmotrenog odlaganja otpada ispred samog groblja. Iz Mesne zajednice Kać tvrde da ovo prigradsko naselje već duži niz godina ima problem sa tom divljom deponijom. Često se dešava da na njihov poziv JKP “Čistoća” skloni smeće sa tog mesta, ali da se ono ubrzo nagomila. Osim toga, mesna zajednica je prošle godine učestvovala u projektu Ministarstva za zaštitu životne sredine, kada je pored ove očišćeno još šest mini deponija u selu.

– Trudimo se koliko god možemo da taj deo naselja redovno bude očišćen – ističe predsednik Mesne zajednice Kać Ostoja Drinić. – Dva puta u toku godine JKP “Čistoća” postavi velike metalne kontejnere za kabasti otpad na četiri lokacije, tako da je moguće velike i stare komade nameštaja odložiti gde treba.

Često se dešava da na poziv iz Mesne zajednice Kać, KP “Čistoća” skloni smeće sa tog mesta, ali se ono brzo ponovo nagomila
Iako se na tom mestu može pronaći sasušeno cveće i sav otpad koji potiče sa mesnog groblja, najmanje je smeća takve vrste. Sudeći po materijalima koji se tamo skupljaju i zagađuju sredinu, može se uočiti da neodgovorni građani svoje stare stvari odlažu planski.

– Ovim putem molim građane koji bacaju smeće kod groblja da to ne rade i da budu savesniji po tom pitanju – kaže Drinić. – Kada bismo svi uložili malo više truda i počeli da se ponašamo u skladu sa zakonima prirode siguran sam da bi nam selo bilo urednije i čis­tije.

dnevnik.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
25/08/2022 16:22

Potrudite se da JKP Gradska čistoća redovno odnosi baštenski otpad, organizujte bar jednom mesečno postavljanje kontejnera za odlaganje kabastog otpada, bavite se poslom za koji ste “izabrani od strane kaćana”. 😉
Najlakše je zapljunuti se po sugrađanima.