Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradnja podzemne garaže na prostoru između zgrade Skupštine AP Vojvodine i Gimnazije „Isidora Sekulić” počela je pre otprilike godinu dana i očekuje se da će biti završena do kraja 2023, tačnije u prijavi radova je kao rok za završetak naveden 17. septembar.

Na osnovu ugovora o koncesiji, Novi Sad je preuzeo komunalno opremanje i izgradnju infrastrukture neophodne za funkcionisanje objekta, pa je Uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno raspisala tender za izradu tehničke dokumentacije za gradnju trafostanice. Procenjena vrednost javne nabavke je gotovo devet miliona dinara bez PDV-a, a investicija će biti realizovana po sistemu „ključ u ruke”, odnosno „projektuj i izvedi”, što, osim izrade tehničke dokumentacije, ishodovanja svih dozvola, lokacijskih i urbanističko-tehničkih uslova, podrazumeva i gradnju objekta.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 4. aprila, a 40 dana kasnije biće doneta odluka o dodeli ugovora ili, pak, obustavi postupka. Predviđeni rok za završetak radova, uključujući i projektovanje trafostanice, jeste tri meseca, odnosno 90 kalendarskih dana.

„Budući da je preduslov za funkcionisanje javnih garaža izgradnja nedostajuće komunalne i druge infrastrukture, Uprava za građevinsko zemljište i investicije zadužena je da u ime Grada, kao koncedenta, ishoduje svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju, kao i da izgradi trafostanicu, radi stvaranja tehničkih uslova za priključenje podzemne garaže na elektrodistributivnu mrežu. Elektrodistribucija Novi Sad izdala je uslove za projektovanje i priključenje, po kojima će biti izgrađena nova mreža, s napomenom da je za izgradnju novog voda i postrojenja zadužena Elektrodistribucija, dok je gradnja transformatorske stanice (građevinski i elektromontažni deo) obaveza Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije”, objašnjeno je u projektnom zadatku objavljenom na portalu javnih nabavki.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Očekuje se da će garaže kod Banovine i u Ulici Modene biti završene do kraja godine, a osim njih u centru su planirana još dva slična objekta – na uglu Šafarikove i Uspenske, kao i na Trgu republike. Ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje tih objekata zaključen je 2020. godine s firmama „Best in Parking – Holding AG” iz Beča i „Inobačka” iz Novog Sada, odnosno s preduzećem „Javne garaže”, u kojem je austrijski partner vlasnik 65 odsto, a srpski 35. Koncesionari će četiri lokacije u centru dobiti na 43 godine, od kojih su tri predviđene za projektovanje i gradnju, a 40 za upravljanje, s tim da objekte nakon tog perioda preuzima Novi Sad. Zemljište za gradnju garaža obezbeđuje Novi Sad, koji angažuje i stručni nadzor, dok troškove gradnje i projektovanja snosi privatni partner, koji će u periodu korišćenja objekata dostavljati Gradu plan poslovanja.

Javna garaža imaće 167 parking mesta 

Javna garaža kod Banovine, površine oko 6.300 kvadratnih metara, imaće 167 mesta za putnička vozila, raspoređena na dve etaže, s tim da je 70 parkinga planirano na prvom podzemnom nivou, a 88 na drugom. Od ukupnog broja, za vozila osoba s invaliditetom izdvojeno je 9 mesta na prvoj etaži, dok će 8 parkinga biti opremljeno punjačima za električna vozila. Kolski prilazi objektu planirani su od Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona, iz pravca Žarka Zrenjanina. Te pristupne saobraćajnice biće širine dva metra.

Vrednost investicije je oko 540 miliona dinara, a budući da metalna ograda zaklanja pogled na gradilište, prolaznici nisu u mogućnosti da vide kako teku radovi – podzemni objekat je maltene u nivou okolnog terena i izbetonirana je poslednja ploča, kao i ventilacioni otvori. Uređivanje nadzemnog dela javne garaže kod Banovine uveliko je u toku, što podrazumeva prilazne rampe, gradnju stepeništa i protivpožarnog izlaza.

Pošto će objekat biti ukopan, još ranije je najavljeno da će sva stabla biti sačuvana, a planskom dokumentacijom predviđeno je parterno uređenje prostora iznad garaže, na uglu ulica Žarka Zrenjanina, Vladike Platona i Jovana Đorđevića, površine oko 10.500 kvadratnih metara. Osmišljavanje parternog uređenja povereno je novosadskoj firmi „MHM projekt”, a za tehničku dokumentaciju Grad će izdvojiti gotovo osam i po miliona dinara s PDV-om (8.484.000).

Budući izgled podzemne garaže kod Banovine; foto: UGZINS/Ustupljene fotografije

Od odabranih projektanata se očekuje da predlože idejno rešenje, u skladu s funkcijom garaže, što, između ostalog, podrazumeva popločavanje, urbani mobilijar, klupe, kante za otpatke, držače za bicikle, javno osvetljenje i zelenilo. U okviru pejzažnog uređenja trebalo bi predvideti i zalivni sistem, a nadležni su predložili projektantima da razmotre mogućnost za postavljanje javne česme. Uređenje prostora između zgrade Skupštine AP Vojvodine i Gimnazije „Isidora Sekulić” moglo bi da počne i pre nego što podzemna garaža bude završena, doduše, to zavisi od dinamike i sinhronizacije radova, organizacije građenja, ali i vremenskih uslova.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments