Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je najnoviju vremensku prognozu u kojoj je, između ostalog, naveo da do kraja ove i početkom naredne godine neće biti prave zime

Meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu objavio je najnoviju vremensku prognozu.

Kako je naveo u objavi, do kraja ove i početkom naredne godine neće biti prave zime.

– Za sada dugoročni ECMWF održava signal za znatno hladniju drugu polovinu januara 2023. godine. Nema bitnih promena u sinoptičkim postavkama. Snažan uticaj Atlantika koji se nad zapadnom, severnom i delom središnje Evrope ogleda u relativno toplom, vetrovitom i kišovitom vremenu, a nad našim delom Evrope dominacijom anticiklona će se nastaviti barem u narednih deset dana do dve nedelje, naveo je meteorolog Čubrilo i dodao:

– Povremeno će do nas pristizati sasvim oslabljeni frontalni poremećaji koji će donositi prolazna naoblačenja sa kišom, dok se prolazan sneg očekujee samo na visokim planinama. Kako padavine neće biti obilne, a temperature svakako ostaju neobično visoke veoma je izvesno da ni najviše planije regiona neće imati snega do kraja ove i početkom sledeće godine, piše Čubrilo.

U petak će, kako navodi, biti neobično toplo, subota će doneti manje osveženje, dok će zatim u naredna dva dana vladati pravo decembarsko proleće uz maksimume koji bi u naredni ponedeljak ponegde mogli biti i oko +17 stepeni Celzijusa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Malo izraženije osveženje se očekuje oko 27.12. i posle tog datuma se osim manjeg zahlađenja očekuje i povratak slabih, jutarnjih, mrazeva. Međutim sam kraj ove i početak narede nedelje će donati dominaciju anticiklona uz suvo, stabilno i relativno toplo vreme. Izuzetak će biti samo delovi regiona gde se magla i niski oblaci duže zadrže te će tamo zbog temperaturne inverzije biti tmurno i hladno, piše meteorolog.

Dodaje i da dugoročni proračun na ECMWF modelu je ostao pri simualciju da se izmena sinoptike može desiti oko 15.01. kada bi usledilo prolazno ali značajnije slabljenje zapadnih vetrova.

– Anticiklon bi se mogao izmestiti nad prostor Velike Britanije i Skandinavije, što bi ka našem delu Evrope pokrenulo osetno hladnije strujanje i model za drugi deo januara ima signal za temperature oko ili čak malo ispod proseka. Kako je to više nego udaljen period ovakve najave treba uzeti tek kao određenu mogućnost i sve dok se taj datum na približi na nekih desetak dana od simulacije biće moguće značajne izmene u postavkama, pojašnjava Čubrilo.

Za sada, kako navodi, treba pratiti razvoj sinoptike na dugoročnom planu i kratanje snage zapadnih vetrova i u koliko oni oko 07.01. počnu slabiti to bi mogao biti prvi znak izmene sinoptike.

espreso

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments