GRČKA ukida sve mere do septembra, što znači da će svi nevakcinisani tokom nastupajućih meseci slobodno moći da uđu u zemlju i bez negativnog brzog testa. Od septembra će se ponovo uvesti brzi test, piše grčki portal Enimerotiko.

Iz Delfija, gde se održava 7. Ekonomski forum, ministar zdravlja Tanos Plevris najavio je da će se ukidanje mera odnositi od maja do kraja leta.

To praktično znači da nevakcinisanima neće biti potrebni testovi da bi sedeli na otvorenim prostorima u barovima, kafićima, restoranima i noćnim klubovima, i ova mera će potrajati tokom leta.

Prema rečima ministra zdravlja, njihov povratak će u suštini biti četiri meseca i dodao da “ne ignorišemo pandemiju, ali ulazimo u novu regularnost ukidanjem ograničenja, međutim, bićemo spremni za jesen i za vakcinacije”.

Ublaženi uslovi i za Hrvatsku

Kako se navodi na sajtu srpske ambasade u Hrvatskoj i Ministarstva unutrašnjih poslova, državljani trećih zemalja među kojima je i Srbija, moći će da ulaze u zemlju bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze.

Dakle, više nisu potrebni takozvani nužni razlozi ulaska već je potrebno da ispunjavaju epidemiološke uslove tj. Eu kovid potvrdu.

Ukoliko ne poseduju EU digitalnu potvrdu, srpski državljani u Hrvatsku mogu da uđu uz sledeće uslove:

* negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz);

* potvrdu ne stariju od 270 dana o primljene dve doze vakcine, koja se koristi u državama članicama EU (Fajzer, Moderna, AstaZeneka, Gamaleja, Sinofarm, Novavaks) ili vakcine, koju je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primenu (Serum Institut of India – Kovišild, Bharat Biotech – Covaksin, Sinovak – CoronaVac), a ako je prošlo 14 dana od primljene druge doze vakcine; potvrdu ne stariju od 270 dana o primljenoj vakcini, koja se dobija u jednoj dozi (Džonson i Džonson), a ako je prošlo 14 dana od trenutka primanja te jedne doze ili potvrdu o primljenoj trećoj buster dozi vakcine;

* potvrdu o preležanom koronavirusu i primljenoj jednoj dozi vakcine, koja se koristi u državama članicama EU (Fajzer, Moderna, AstaZeneka, Gamaleja, Sinofarm, Novavaks, Džonson i Džonson) ili vakcine, koju je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primenu (Serum Institute of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac – CoronaVac), ako je prošlo 14 dana od primljene te jedne doze, unutar 8 meseci od početka bolesti, s tim da je do vakcinacije došlo pre manje od 270 dana od dolaska na granični prelaz;

* pozitivan PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje lekarske potvrde o preležanoj koroni

* ili PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obavezu samoizolacije do negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od sedam dana.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments