Foto: Pexels
Godinama unazad Novi Sad važi za jedan od najboljih gradova Srbije za odgajanje dece, a kako stvari stoje kada je reč o najavljenim merama, ovaj trend će se i u godinama pred nama nastaviti.

U oktobru je Gradsko veće Novog Sada usvojilo povećanje iznosa koji se isplaćuju parovima za prvo dete i trojke. Umesto ranijih 35.000 dinara, za sve bebe rođene od 1. oktobra Grad isplaćuje 50.000 dinara, dok je novčana pomoć za trojke sa prvobitnih 150.000 podignuta na 200.000 dinara.

Uz nedavno najavljene državne mere koje podrazumevaju da od 1. januara roditelji za prvorođeno dete dobijaju 300.000 dinara, Novosađani koji u 2022. godini postanu roditelji mogu da računaju na svotu od 350.000 dinara, a time i ozbiljnu olakšicu u uspešnom obavljanju najvažnije uloge u životu.

Profesor ekonomije Dejan Miletić ocenjuje da je veoma važno što smo krenuli sa ovako konkretnim merama.

– Ukoliko nemamo dovoljno ljudi koji će koristiti infrastrukturu i sve ono u šta se ulaže kako bi se poboljšao standard na nivou države, sve što se radi je uzalud. U tom smislu, ove mere su neophodan uslov daljeg napretka Srbije jer moramo da nekako konkretnim stvarima podržimo mlađu populaciju koja bi bila spremna da širi svoju porodicu, kaže Miletić.

On dodaje da su za mlade ljude, ovakve mere važne poruke.

-Za buduće roditelje ovo je znak da država brine o njima i da prosto imaju perspektivu. Državna mera koja se tiče obezbeđivanja lakšem pristupu stanovima za mlade bračne parove je isto veoma značajna, a sve to uz rast BDP-a i stvaranje pozitivnog društvenog ambijenta čini te mere mnogo efikasnijim, zaključuje Miletić.

Grad dece i porodice

Ulaganje u infrastrukturne projekte, razvoj grada na svim nivoima počevši od kapitalnih investicija do investiranja u nove parkove, sa posebnim fokusom na brigu o porodici, učinili su da Srpska Atina postane sve poželjnije mesto za osnivanje porodice.

Iz Gradske uprave je više puta stigla poruka da su briga o porodici i podsticanje nataliteta jedne od prioritetnih oblasti, a ulaganja i mere u ovom smeru pokrivaju različite aspekte koje na kraju najbolje oseti roditelj.

Podsećamo, u prethodnih devet godina renovirana su četiri vrtića i šest škola, izgrađena je jedna nova škola i tri nova vrtića, a samo u 2021. godini u obrazovanje je uložena skoro četvrtina gradskog budžeta. Besplatni vrtići, besplatni udžbenici za prvake, samo su neki od načina kojima je Grad roditeljima olakšao odgajanje dece.

Početak decembra doneo je Novosađanima još jednu dobru vest – u potpunosti je ukinuta lista čekanja, a oko 600 porodica je dobilo mogućnost da decu iz privatnih vrtića, koje je Grad ranije subvencionisao, prebaci u državne i zaboravi na mesečnu obavezu plaćanja vrtića.

Mame u Novom Sadu imaju pravo i na besplatan parking, a Grad je uveo i pakete dobrodošlice za novorođene bebe, kao i brojne pogodnosti za kupovinu u različitim prodavnicama širom grada.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Samo_pitam
05/12/2021 20:32

Zna li sw sta za drugo?!

Last edited 1 mesec ranije by Samo_pitam