OŠ "Četvrti kraljevački bataljon"; foto: rts.rs

Dojave o postavljenim bombama jutros su stigle u i škole širom Srbije.

U jednoj beogradskoj i više desetina osnovnih škola u unutrašnjosti Srbije, jutros su stigle dojava o postavljenim bombama. Policija je na terenu, u toku je kontradiverzioni pretres svih objekata.

Razredne starešine od ranih jutarnjih sati obaveštavaju roditelje da deca ne dolaze u prvu smenu dok se na završi provera.

Kako je RTS-u potvrđeno iz Biroa MUP-a Srbije, jutros je u OŠ “Đura Jakšić” u Beogradu stigla dojava o postavljenoj bombi. Slične dojave su stigle na više adresa širom Srbije.

Kruševačke osnovne školame jutros su dobile preteće dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, potvrdio je za RTS Zoran Asković, načelnik školske uprave.

Policija je na terenu, u toku je kontradiverzantski pretres svih objekta za koje je poslata anonimna dojava.

U osnovnim školama u Kruševcu danas nema nastave.

U desetak osnovnih škola u Nišu stigle su dojave o bombama, deca nisu ni bila u školi, o čemu se obavešteni roditelji.

Dojava o bombama u svim osnovnim školama na području gradske uprave Zaječar. Deca od danas prelaze na onlajn nastavu do daljnjeg.

Oko deset novopazarskih osnovnih škola dobilo je jutros dojavu o postavljenoj bombi. Direktori i razredne starešine obavestili su roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude zavšena provera dojava.

Kontradiverzioni pregledi su u toku. Proverom je utvrđeno da je dojava o podmetanju bombe u OŠ “Bratstvo” bila lažna, tako da će učenici u prvoj smeni imati onlajn nastavu, dok će oni koji pohađaju u međusmeni i drugoj smeni imati redovnu nastavu u školi.

Mejlovi su stigli, kako javlja reporter RTS-a, i na adrese škola koje se ne koriste odavno (škole su menjale svoje adrese tokom godina).

Jutros su u Kraljevu, pre početka nastave u prepodnevnoj smeni u osnovnim školama na području koje je u nadležnosti Policijske uprave, stigle dojave o podmetnutim bombama. Prema informacijama iz PU dojave su stigle za više osnovnih škola u Kraljevu i za po jednu osnovnu školu u Raški i Vrnjačkoj Banji.

Nastava u OŠ “Četvrti kraljevački bataljon” u Kraljevu počinje u 10 časova nakon što su stručne službe PU pregledale sve učionice i prostorije ove obrazovne ustanove nakon dojava o podmetnutim bombama. U policijskoj upravi još se utvrđuje tačan broj osnovnih škola u Kraljevu, Raški i Vrnjačkoj Banji gde ima dojava o bombama.

U 17 od 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Dojave o bombama su stigle i u Kosjerić, Požegu, Arilje, Priboj, Novu Varoš, Loznicu, Novi Sad, Kosjeriću, Bajinoj Bašti. Arilje

Dojava o bombi primila je OŠ “Stevan Čolović” u Arilju i OŠ “Ratko Jovanović” u Kruščici, OŠ “Jezdimir Tripković” u Latvici i OŠ “Svetolik Lazarević” u Brekovu.

U Kosjeriću – dojava o bombi u OŠ “Jordan Đukanović Varda”, kao i u OŠ “Mito Igumanović”.

U Bajinoj Bašti dojava o postavljenoj bombi u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i OŠ “Rajak Pavićević”.

I u Pirotu dojava u svim osnovnim školama.

Južnobanatskom okrugu sve osnovne škole su dobile mejl o bombama, deca prelaze na onlajn nastavu do 24. juna – tada se raspuštaju. Mejl je napisan na nepravilnom srpskom jeziku.

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u dve osnovne škole “Petar Leković” i “Emilija Ostojić”.

I u Kragujevcu, Aranđelovcu, Rači, Kniću i Topoli dojave o bombama u osnovnim školama. Objekti su evakuisani, obavljaju se kontradiverzioni pregledi, potvrdili su za RTS u Policijskoj upravi Kragujevac.

U Podunavskom okrugu 23 osnovne škole dobile dojavu o bombama. Načelnik školske uprave za Podunavski i Braničevski okrug kaže da još uvek stižu dojave i da će broj biti veći. Deca su bezbedno evakusiana, u nekim školama policija je utvrdila da su dojave lažne.

Deca iz zrenjaninskih škola poslana su na onlajn nastavu.

OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici; foto: rts.rs

U svim srpskim osnovnim školama na Kosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama.

Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na KiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini.

Dojave o postavljenim bombama dobile su jutros i sve osnovne škole u Knjaževcu.

I u školi u Zminjaku, u šabačkom kraju, stigla je dojava o podmetnutoj bombi.

Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije.

rts.rs/kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments