Foto: rapertuar.com

Novak Đoković nije jedini osetio na svojoj koži oštre zakone Australije, već su nešto slično doživljavale i druge planetarno poznate ličnosti

Džoni Dep i Amber Herd

Američka glumica Amber Herd u Australiju je stigla u aprilu 2015. privatnim avionom kako bi se pridružila tadašnjem suprugu Džoniju Depu, koji je tamo snimao nastavak “‘Pirata s Kariba”.

S njom su stigli i njeni kućni ljubimci, koje je zaboravila da prijavi na carini, što je veliki prekršaj u Australiji, s obzirom da ima stroge zakone o biološkoj sigurnosti.

Da su psi neprijavljeno ušli u zemlju australijske vlasti su saznale preko fotografije koju je objavio frizera za pse, kako bi se pohvalio ljubimcima glumice jer ih je sređivao. Sve to dovelo je do višemesečne bitke između holivudskih supružnika i službenika sa granične kontrole.

Sukob je toliko odmakao da im je zaprećeno da će psi ići na eutanaziju ukoliko ih ne izvedu iz zemlje.

Foto: The Jakarta Post

Psi su na kraju odvedeni iz Australije, a Amber Herd je optužena u dve tačke za ilegalni uvoz pasa, te jednu za pokazivanje lažnih dokumenata. Australijske vlasti odustale su od tužbe nakon što su Dep i Amber Herd snimili video-spot u kojem promovišu tamošnje zakone vezane za biološku sigurnost.

Eminem

Te 2001. godine Eminem je bio jedan od najpoznatijih muzičara na svetu. U to vreme objavio je i svoj Oskarom nagrađen film “8 milja”, a izdao je i svoj veliki hit “Lose Yourself”.

Kada su organizatori planirali njegovu turneju po svetu, istaknuti član Liberalne stranke tadašnjeg premijera Džona Hauarda zatražio je da mu se zabrani ulazak u zemlju. Piter Sliper rekao je da će Eminemov dolazak loše uticati na mlade u Australiji.

Foto: DJBooth

 

S druge strane, Hauard je rekao kako neće zabraniti njegov dolazak, jer to nije na njemu, no isto je tako pokazao zabrinutost zbog ružnih i uvredljivih reči u njegovim pesmama. Zbog svega toga Eminem je 10 godina izbegavao odlazak u Australiju.

Snup Dog

Slavni reper zbog svojih je problema sa zakonom godinama imao problema s ulascima u mnoge zemlje. Naime, 2007. godine Snup Dog nije na sudu u Los Anđelesu osporio optužbe za kaznena dela koja uključuju posedovanje oružja i droge, a rezultat toga bila je petogodišnja uslovna kazna.

Foto: The Blast

Kasnije te iste godine pokušao je da uđe u Australiju kako bi odradio seriju dogovorenih koncerata, ali se i pojavio na dodeli australijskih MTV nagrada, no to mu je onemogućio tadašnji ministar Kevin Endruz, koji je kratko i jasno rekao: “On ima čitav niz optužbi i jednostavno nije osoba koju želimo u ovoj zemlji.”

Frenk Sinatra

Probleme koje je iskusio Frenk Sinatra tokom svoje turneje po Australiji 1974. godine. Naime, Sinatra je svojevremeno izjavio kako su tri najbolja mesta za muzičare Los Anđeles, London i Sidnej, a preokrenulo kada su jedne novine objavile njegovu fotografiju s raznim ženama, što je propraćeno poprilično ružnim naslovom.

To je razbesnilo Sinatru, kojeg su novinari zaskočili odmah po njegovom dolasku u Melburn, a svoj bes istresao je na pozornici.

“Stalno nas proganjaju, a mi moramo po cele dane da bežimo. Oni su paraziti koju uzimaju sve, a ne daju ništa”, rekao je Sinatra novinarima, što je samo dodatno zakomplikovalo situaciju, pa su organizatori otkazali njegov sledeći nastup u Melburnu, a odbijen je i njegov zahtev da njegov privatni avion poleti s aerodroma.

U Sidnej se vratio komercijalnim letom i potom zaključan proveo tri dana u hotelskoj sobi, dok su ga na stotine novinara iz celog sveta čekali ispred hotela..

Džo Koker

Legendarnom pevaču Australija je ostavila gorak ukus u ustima i to nakon što je deportovan tokom njegove turneje 1972. godine. Naime, Džo Koker tada je uhapšen – dva puta zbog droge i jednom zbog napada.

Koker i pet članova njegove pratnje uhapšeni su zbog posedovanja marihuane tokom nastupa, nakon čega su sate proveli u zatvorskoj ćeliji i pušteni su tek nakon što je svaki od njih platio 300 dolara kaucije. Prilikom hapšenja policajci su ga pitali ima li marihuanu kod sebe, na što je on odgovorio “da ima nešto tu negde”.

Foto: Profimedia

Britanski muzičar nakon svega je nastavio turneju, ali nije štedeo australijsku vlast, uputivši uvrede na njihov račun, a onda su se i mediji okrenuli protiv njega, objavljujući naslove u novinama o tome kako je tražio da napusti zemlju. Uprkos svemu, on je i dalje nastupao, a onda se dogodio incident u kojem je uhapšen zbog navodnog napada na tadašnju devojku.

Ministar Džim Forbs otkazao je ostatak Kokerove turneje i rekao muzičaru da ima četiri sata da napusti zemlju.

b92.net/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Snovogsada
12/01/2022 15:21

Glupo poređenje nekad i sada.