Foto: Tanjug / Rade Prelić

Epidemiolog Predrag Kon (67) kaže da u neposrednoj okolini imamo nisku aktivnost omikrona, dok je viša u zemljama odakle će nam sada dolaziti ljudi za praznike – Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija.

– Ne mogu da kažem da nas čeka novi talas posle nove godine, jer su kod njih brojke počele da padaju, i to je dobar znak za nas. Ali ćemo imati i dalje porast.

I četvorocifreni broj novozaraženih dnevno, više od 1.000?

– Može se svakako očekivati četvorocifreni broj. Naredne dve nedelje imaćemo porast. Ali i za novogodišnje i božićne praznike imamo podregistraciju, svi ostaju kod kuće i čekaju da prođe, ne testiraju se. Na sreću, smanjen je broj umrlih, na jednocifrenim smo brojevima umrlih. Porast će biti do kraja januara, a onda ćemo videti šta će biti zbog polaska dece u školu i sa gripom, koji će svakako biti jači ove godine.

Nismo bili spremni

Od starta ste bili optimista?

– Jasno je svakom da nismo bili spremni za pandemiju. Opreme nismo imali, još u februaru- martu 2020. sam to govorio. Ali, onaj ko je pričao: “Nemamo opremu, osećamo se užasno, kako ćemo sada?!!”, taj je defetista. To ne može da se radi.

Pričati i okrenuti se protiv svojih, što ti sama Hipokratova zakletva ne dozvoljava, to je za mene vrh. Posebno ako ide vređanje, pa se još pominje moj narod, a zna se da sam Jevrejin. To su stvari za koje ja smatram da su krivično delo.

Ali nije tako okvalifikovano?

– Pravni sistem se odredio da to nije krivično delo, ali iz čisto formalnih razloga. Niko nije rekao da nije učinjeno krivično delo, ali nisu razumeli da rade nešto što je krivično delo. A moraju da razumeju. Vrlo je jasno da je jedna partija organizovala dolazak ispred moje zgrade, ali se ništa nije desilo.

kurir.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mikishon
24/12/2022 17:53

Hvala bogu

Ágika
24/12/2022 22:49

Ma jel moguće da ide u penziju.Nemogu da verujem

mare
25/12/2022 06:14

Nek sjase vise…

Hedonista
25/12/2022 12:33

U poslednje 3 godine je zaradio sto nije za proteklih 40. Pametnom dosta