Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo sprovodi projekat “Postpartalna depresija”.

Projektom su obuhvaćene trudnice u poslednjem trimestru trudnoće, polaznice škole za trudnice Doma zdravlja “Novi Sad”. Projektom je predviđeno da se održi 25 predavanja trudnicama i njihovim partnerima (300 učesnika) u trajanju od jednog časa, do kraja godine.

Prepoznavanje postporođajne depresije predstavlja prvi korak u borbi sa istom. Put do izlečenja podrazumeva podršku porodice, bliskih osoba, ali i strućnu pomoć.

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja koji se javlja nakon poroda, kao posledica novonastalih okolnosti. Procenjuje se da pogađa 15 odsto žena. Može se javiti nakon svake trudnoće, a javlja se i kod očeva (u znatno manjem procentu). Prema intenzitetu, deli se na blagi, umereni i teški poremećaj raspoloženja. Za razliku od postporođajne tuge (baby blues), simpomi traju duže, intenzivniji su i ne prolaze spontano, stoga je stručna podrška neophodna. Postporođajna depresija se najčešće javlja u periodu prve nedelje do mesec dana nakon porođaja, ali se može utvrditi i tokom čitave godine, nakon poroda.

Najčešći simptomi su: tuga, plačljivost, nagle promene raspoloženja, otežana koncentracija, anksioznost, problem sa spavanjem, negativne misli, osećaj gubitka kontrole, osećaj krivice, osećaj zarobljenosti, sumnje i strahovi.

Uzroci PPD su obično kombinovani: hormonalne promene, fizički, emocionalni, genetski i društveni faktori. Najčešći faktori rizika za nastanak postporođajne depresije su: prenatalna depresija, anksioznost, istorija depresivnih epizoda, skorašnji stresni događaji, nisko samopouzdanje, odsustvo partnerske i socijalne podrške, traumatični porođaj, loš socio-ekonomski status, neželjena trudnoća.

Iako se o njima nerado govori, posledice postporođajne depresije su značajne i mogu biti fatalne. Prolongiranje i produbljivanje depresivne krize može da uvede u stanje ozbiljne kliničke depresije. Nedijagnostikovana i nelečena postporođajna depresija može dovesti do postporođajne psihoze.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments