Foto: Deposit
Prema studiji koja je istraživala važnu ulogu zdrave ishrane od prvih godina života, došli su do zaključka da mentalno zdravlje deteta je usko povezano sa vrstom hrane koju svakodnevno konzumiraju.
Zdrava ishrana je ključna za razvoj, rast i hormonski status organizma.

Mentalno zdravlje starije školske dece se posebno poboljšava ako jedu dobar doručak i ručak, kao i dnevni unos voća i povrća, pokazalo je istraživanje na 9.000 dece u Velikoj Britaniji sprovedeno na Univerzitetu Istočne Anglije u Noriču.

Prof. Ailsa Velč, šefica studije, kaže da ishrana dece ima mnogo ili čak više uticaja na mentalno zdravlje dece od toga da li su svedoci roditeljskih svađa ili čak nasilja.

– Veza između ishrane i fizičkog zdravlja je dobro poznata, ali do danas se nije mnogo znalo o ulozi koju ishrana igra u emocionalnom zadovoljstvu deteta – kaže Velč.

Ona je naglasila da postoji sve veće prepoznavanje važnosti mentalnog zdravlja i radosti u ranom uzrastu, posebno zato što se problemi mentalnog zdravlja adolescenata često nastavljaju u odraslom dobu i dovode do lošijih životnih ishoda i postignuća.

Foto: Pexels

– Zdrava ishrana je ključna za razvoj, rast i hormonski status organizma, sa direktnim efektima na biološke procese, poput oksidativnih, zapaljenskih, ali i na imunitet i rad mozga – ističu autori studije.

Ispostavilo se da pet ili više porcija voća ili povrća znatno utiče na mentalno zdravlje u odnosu na 3-4 ili 1-2 porcije. Deca koja su imala pet i više zdravih obroka imala su bolji rezultat mentalnog zdravlja za 3,73. Pored toga, ispostavilo se da deca koja ne doručkuju i ona koja piju energetska pića imaju rezultat za 2,73 i 3,14 jedinica. Deca koja su od kuće nosila ručak takođe su imala bolje rezultate.

Nutricionisti ističu da zdrava ishrana podrazumeva pet porcija voća ili povrća dnevno. Navode da povrće i voće može biti sirovo ili kuvano, preporuka je da šestogodišnje dete treba da jede oko 230 grama povrća i voća dnevno. Sa 13 godina devojčice treba da jedu 320 grama povrća, tako i voća, a dečaci oko 380.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments