Foto: Pexels

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba kaže da će na jesen krenuti novi krug vakcinacije svih redom jer pandemija još nije gotova, a još nije ni izbliza da bude proglašen njen kraj.

– Očekujem da na jesen počne novi krug vakcinacije celog stanovništva, a pre svega onih sa imunodeficijencijom, starijih osoba i hroničnih bolesnika, najnovijim vakcinama, koje će verovatno biti i polivalentne, odnosno sadržati u sebi više sojeva korone koji tada budu dominirajući. Vodeće kompanije, koje proizvode vakcine protiv kovida, rade na tome da naprave vakcinu kakva je ona protiv gripa, da pokrije sojeve koji u tom momentu cirkulišu planetom – kaže za Kurir prof. Tiodorović.

Branislav Tiodorović Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

On podseća da su sve sadašnje vakcine napravljene od izvornog, vuhanskog soja, koji odavno ne cirkuliše nigde na svetu.

– Zato se farmaceutske kuće utrkuju u tome da što pre naprave nove vakcine i budu spremne, a najkasnije do jeseni, kako bi bila bolja zaštita ljudi od koronavirusa – navodi prof. Tiodorović i dodaje da će Srbija među prvima, kao što je bio slučaj i sa najnovijim lekovima, nabaviti i te vakcine kada stignu.

U Srbiji je počela primena četvrte doze za sve koji su imunokompromitovani ili su stari ili imaju hronične bolesti usled čega vakcina ima manju zaštitnu moć.

– A ko želi može da primi i četvrtu i petu dozu vakcine ako mu je potrebna zarad ulaska u neke države koje ne priznaju rusku il kinesku vakcinu, koje su mnogi naši građani primili – navodi prof. Tiodorović.

Od polovine maja, očekuje prof. Tiodorović, situacija s koronom biće potpuno mirna i imaćemo i mirno leto.

Kurir.rs/J. S. S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments