Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić
U okviru 45. Fruškogorskog maratona koji startuje na Popovici, danas su i najmlađi imali priliku da prošetaju i istrče maratonskim stazama. Ovogodišnja sportska manifestacija je specifična po tome što je otvorena Dečija književna staza koja će decu upućivati na kulturne vrednosti i ostati kao legat gradu Novom Sadu.

-Danas imamo priliku da pristustvujemo otvaranju Dečije književne staze. To je projekat koji realizujemo sa Novosadskim dečijim kulturnim centrom a deo je projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Napravili smo novu stazu dužine 4 km koja će ostati legat gradu Novom Sadu. Staza je osmišljena tako da se prolazi pored Popovičkog jezera, zatim Perine pećine i svih onih lokacija za kojima ljudi tragaju kada dođu na Popovicu, a sada će imati priliku da je obiđu tokom svih 12 meseci u godini – istakao je Nenad Sudarov, direktor fruškogorskog maratona.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Dodao je da su edukativne table postavljene duž Dečije književe staze a obogaćene su citatima najpoznatijih dečijih pisaca.

-Dečiji pisci su odabrali citate koji se nalaze na svim info tablama. One će biti današnji domaćini staze, a na nama je samo da uživamo – rekao je Sudarov.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Kako je u sklopu Fruškogorskog maratona osmišljena dečija književna staza i kako kompanija „Montop pro“  godinama neguje slogan da su najmlađi „budućnost na kojima svet ostaje“ sasvim je prirodno što su deo i današnjeg skupa, istaknuto je iz ove kompanije.

-Kroz ovakve aktivnosti želimo da deca steknu zdrave navike, očuvanje zaštite životne sredine, sportske aktivnosti, s obzirom da je Fruška gora blago Novog Sada i cele Vojvodine – istakao je Dragan Dakić, generalni direktor kompanije „Montop pro“.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić
Da podsetimo, na ovogodišnjem Fruškogorskom maratonu učesnicima je na raspolaganju 19 staza, od kojih su pet takmičarske, sertifikovane od strane Međunarodne asocijacije trejl trčanja i kvalifikacione su za trku na Mon Blanu. Ostalih 14 staza su rekreativnog karaktera i cilj im je promocija zdravog života, očuvanje prirode, kao i promocija kulturnog i istorijskog nasleđa.
Na ovogodišnji 43. Fruškogorski maraton prijavilo se preko 2.000 takmičara.
Sanja Kužet
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments