Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Država namereva da do prvih isplata naredne godine primanja najstarijih sugrađana poveća između 18 i 20 odsto. Ministar finansija Siniša Mali najavljuje novi način usklađivanja penzija – “švajcarsku plus” formulu.

Ona bi i ubuduće obezbedila da standard najstarijih bolje odslikava stanje ekonomije. Da li će se želje obistiniti zavisi pre svega od razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji se očekuju već danas, i njihove procene dokle se može ići u godini koja sluti svetsku krizu.

S druge strane, prihodi najstarijih spali su na 9,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, a evropski prosek je oko 10 odsto. Švajcarski model obračuna penzija u Srbiji se primenjuje od 2020. godine. Ova formula podrazumeva da 50 odsto usklađivanja diktira rast cena, a polovinu rast prosečnih zarada. Problem je, kako se pokazalo u vreme ubrzane inflacije, što se one usklađuju jednom godišnje. Nedavni obračun, nakon aprilskih podataka, govori da bi ova računica penzionerima u januaru donela 10 odsto povećanja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
– Penzije će se usklađivati u dva navrata, prvo u oktobru ili novembru, kao i januaru i ukupno povećanje će biti između 18 i 20 odsto – rekao je juče ministar Mali. – Imamo sastanak sa MMF-om o promeni fiskalnog pravila za švajcarsku formula zbog rasta inflacije, kako bi se zaštitio standard penzionera. Naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo. Ukoliko imate udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, da imate pravo na vanredno usaglašavanje ili vanrednu indeksaciju penzija do 10 odsto. Ako su vam penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da usklađujete penzije sa rastom prosečnih zarada. Između 10,5 i 11 odsto da to bude švajcarska formula i iznad 11 odnosno kako ne bi prešlo 11 odsto – da usklađujemo penzije sa inflacijom, sa željom da rast penzija prati rast prosečne plate. Sadašnja švajcarska formula je sjajna formula u stabilnim uslovima, ali ne i kada je uvećana inflacija.

Fiskalni savet je još uoči uvođenja švajcarske formule predlagao da se ona nadogradi. Jedna od mogućnosti je da rast plata čini veći deo usklađivanja od praćenja inflacije. Ekonomista Ivan Nikolić ističe da nominalni rast od 18 odsto penzija deluje mnogo, ali da bi i osnovna švajcarska formula, u ovim okolnostima, mogla obezbediti tek malo manje usklađivanje.

– Taj prostor za povećanje upravo određuje inflacija – kaže Nikolić. – Da li će ona rasti i u kojoj meri, koliko bude rasla, toliko će se odraziti na nominalni rast primanja. Još je preuranjeno raspravljati o tome. Definitivno ćemo imati dvocifrenu inflaciju. Zbog tog cenovnog šoka, imamo visoko nominalno usklađivanje plata i penzija. Tih najavljenih 18 odsto je mnogo u stabilnim uslovima, ali u ovom stanju to je umereno. Mora da se vodi računa o čuvanju stabilnog makroekonomskog okvira i održanju standarda ljudi. Privredna aktivnost je bila dobra prethodnih godina i taj transfer iz budžeta za penzije je niži nego pre. Imamo i tu okolnost da raste cena novcu i moramo biti oprezni kod generisanja trajnog povećanja rashoda. Kod jednokratnih isplata rizici su manji.

novosti.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
laki
17/06/2022 12:36

nece dozvoliti