Foto: Promo

Nastupom u selu Velebit kod Kanjiže 19. avgusta počinje ovogodišnja koncertna sezona Dunavske sonate “Zrna”, koja će obuhvatiti sela u Vojvodini u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike.

Koncerti će se do kraja avgusta i sredine septembra održati u Rastini kod Somobra, Savinom Selu u opštini Vrbas, Pivnicama kod Bačke Palanke i Banatskom Aranđelovu u opštini Novi Kneževac.

Kvartet “Pneuma” iz Novog Sada izvešće dela Satija, Babadžanjana, Mocarta i drugih velikana klasike. U okviru “Zrna” održaće se i muzičke radionice “Zrnca”. Radionica je namenjena deci iz sela u kojima se održavaju koncerti. Deca će biti u prilici da sa članovima kvarteta “Pneuma” razgovaraju o muzici i da se oprobaju na sviranju instrumenata.

– Misija Dunavske sonate da širi klasičnu muziku se nastavlja. Ovo je druga koncertna sezona po vojvođanskim selima. Svi koncerti i radionice se održavaju na otvorenom i potpuno su besplatni. I ove godine podršku nam je pružilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu – kaže Milica Trifunov direktor Dunavske sonate.

Sela su odabrana na konkursu koji je proletos raspisala Dunavska sonata, a glavni uslov bio je da nikada nije održan koncert klasične muzike.

– Prijavilo se više od 30 mesta. Stizale su nam prijave čak i sa juga Srbije, iako je konkurs bio ograničen na Vojvodinu. Nažalost, zbog ograničenih sredstava nismo bili u mogućnosti da organizujemo nastupe u svim selima koja su se prijavila. Sve koncerte, zainteresovani će moći da prate i npreko naše Fejsbuk stranice „Dunavska sonata“ – kaže Trifunov.

Dunavska sonata će i ove godine na novosadskim pijacama održati seriju besplatnih koncerata klasične muzike “Hrana za uši”.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments