Foto: Pexels
Ove godine u Srbiji će se videti dva astronomska fenomena u vezi s Mesecom – pomračenje i takozvani super Mesec, rekao je astronom i saradnik Matematičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đošović.

Kako je naveo, u toku je faza punog Meseca i ta se pojava može videti na nebu na svakih 29,5 dana, pa se tako može desiti da u jednom mesecu dva puta dođe do tog fenomena.

Đošović je, gostujući na RTS-u rekao da Mesečeva orbita nije kružna, već njegovo rastojanje od Zemlje varira, pa će tako 13. jula ove godine dva nebeska tela biti najbliža ove godine i tada će mesec takođe biti i pun.

Njegov disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove super Mesec. Ono što je nama astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte – istakao je Đošović.

On je napomenuo da postoji uvreženo mišljenje kako su pomračenja meseca česta i dodao kako su pomračenja Sunca zapravo češća. Objasnio je da tako izgleda, jer se pomračenja Sunca ne vide sa tako velike površine Zemlje kao pomračenja Meseca.

– Tako je u Srbiji samo u Subotici moglo da se potpuno vidi pomračenje Sunca 1999. godine, a posle toga dugo vremena kod nas nije moguće videti totalitet te pojave, već samo delimična pomračenja – rekao je Đošović.

Sputnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments