Foto: kulturnicentarnovisad

Povodom 40 godina od bratimljenja naša dva grada, a u okviru zvaničnog programa Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022, u sklopu programskog luka „Dunavsko moreˮ, u Kulturnom centru Novog Sada svečano će biti otvorene dve izložbe umetnika iz pobratimskog nam grada Dortmunda. Izložbe će otvoriti pomoćnik Gradonačelnika, Aleksandar Petrović.

Prva izložba „Znakovi – simboli – bojeˮ Aleksandra Pola biće otvorena u ponedeljak 22. avgusta u 20 časova u Likovnom salonu, dok će grupna izložba članova Dortmundske grupe „BIG BANER FESTIVALˮ biti otvorena istog dana u 20.30 na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Aleksandar Pol (Alexander Pohl) – slikar, grafičar, fotograf i predsednik Dortmundske grupe. Rođen je 11. 12. 1964. godine u Dortmundu.
1989–1990. Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti u Dortmundu (arhitektura)
1990–1996. Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti u Dortmundu (dizajn)
1995. Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti u Dortmundu (grafički dizajn)
Od tada radi kao slobodni umetnik, fotograf i grafički dizajner.
2002. prijem u Udruženje umetnika Dortmundska grupa.
2010. do danas – prvi predsednik Udruženja umetnika Dortmundska grupa.

Preteča Dortmundske grupe bila je Dortmunder Kunstlervereinigung grupa početkom dvadesetih godina dvadesetog veka. Reinoldushof na Hansaplacu je u to vreme bio važan izložbeni prostor za umetnička dela Dortmunda. Godine 1924, na primer, Dortmunder Kunstlervereinigung grupa je učestvovala na izložbi koju je tamo organizovalo udruženje „Vestfalski umetnici i prijatelji umetnosti“, u kojoj su učestvovali i 76-godišnji Kristijan Rolfs i vajar iz Hordera Bernhard Hotger.

Ubrzo nakon početka Trećeg rajha, Dortmunder Kunstlervereinigung se raspustio 1934. tokom opšteg sastanka jer članovi nisu hteli da se slože sa diktatom nacističke vladavine. Posle rata, posle cenzure, posle tiranije sa isključenjima, zabrana slikanja i uništavanja umetničkih dela, posebno avangardnih, bilo je neophodno vratiti se zakopanim počecima modernizma. Ovo se odigralo u dugotrajnom procesu koji je doveo do osnivanja Dortmundske grupe 1956. godine. Umetnički spektar obuhvatao je slikarstvo, grafiku i skulpturu.

Grupa je doživela odjek u javnosti svojom prvom godišnjom izložbom 1957. godine u tada novom posleratnom muzeju moderne umetnosti, Muzeju Ostval. Ovde je grupa redovno izlagala u narednih nekoliko godina. Od tada, Dortmundska grupa smatra da je jedan od njenih centralnih zadataka jačanje kontakata sa umetnicima i umetničkim grupama u Nemačkoj i inostranstvu.

Posebno neguje kontakte sa gradovima pobratimima grada Dortmunda kako bi živost kulturne raznolikosti regiona učinila poznatom daleko izvan Evrope. Na svojim izložbama promoviše i mlade umetnike. Od 1961. godine Dortmunska grupa je sa svojim izložbenim projektima gostovala, između ostalog, i u Danskoj, Engleskoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Izraelu, Letoniji, Litvaniji, Austriji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji, SSSR, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments