Foto: Vesna Anđić/RFE/Radio Slobodna Evropa
Epidemiološka situacija u Srbiji je sve teža, broj zaraženih i preminulih raste, kao i broj pacijenata na bolničkom lečenju. Jedini izlaz iz epidemije je vakcinacija, naglašavaju lekari.

U poslednja 24 časa od 27,927 testiranih osoba, 7,723 je pozitivno na PCR testu. Preminulo je 26 osoba, 3.211 hospitalizovano, a 156 na repiratoru. Stoji na sajtu covid19.rs.

Epidemiolog Predrag Kon za RTS ističe da bi od sledeće nedeljei broj zaraženih na dnevnom nivou mogao da se pogorša.

-Potpuno je nejasno zašto mi ne prihvatamo oružje koje imamo u rukama i nejasno je zašto ne možemo da shvatimo da je to odlučivanje da skinemo maske i da se veselimo potpuno pogrešno. Treba da se radi na tome. Što se tiče dece, ne očekujem da će biti promene. Međutim, hoću da ostanem upamćen, da se zna da je vakcinacija dece izlaz iz ove situacije, bez obzira na to što će biti ogroman broj protivnika – rekao je Kon.

Kon ističe da medicinski deo Kriznog štaba odavno zahteva uvođenje kovid propusnica, kao i ponovo naglašavajuči bitnost vakcinacije.

-Jedan deo građana poštuje sve mere, ali većina ne, odbija da nosi maske, odbija da se vakciniše, ponašaju se po principu ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine – naveo je dr Kon.

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković za RTS kaže da je stiglo 300 litara supstance za proizvodnju ruske vakcine “sputnjik V”, kojom može da se proizvede oko milion doza vakcina. Dodaje da će do 24. septembra proizvodnja biti gotova.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments