Erdogan potvrdio – TURSKA ZVANIČNO PROMENILA IME!

Foto: EPA
Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svetu, a turska televizija TRT objavila je i zašto.

Ranije ovog meseca, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je saopštenje, u kojem stoji da se menja međunarodno priznato ime zemlje iz „Turkey“ u „Turkiye“, objasnila je ova televizija. „Reč „Turkiye“ reprezentuje i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način“, stajalo je u saopštenju.

Nacionalno rebrendiranje može se dogoditi iz čitavog niza razloga, da se izdigne iznad klišea, predstavi se u pozitivnijem imidžu ili čak zbog politike. TRT navodi primere Holandije, koja je promenila ime u Nizozemska, ili Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom, postala Severna Makedonija. Iran je 1935. godine promenio ime, koje je ranije glasilo Persija.

Turquia, Turkiye i Turkey

Na turskom jeziku, zemlja se zove Turkiye. Ta država prihvatila je to ime nakon što je 1923. godine dobila nezavisnost od zapadnih sila, koje su je privremeno okupirale.

Tokom istorije, Evropljani su je zvali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama reči „Turkiye“. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom „Turquia“, a sveprisutniji je bio „Turkey“. Prema rečniku Kembridža, reč „Turkey“ se definiše kao „nešto što loše pada“, ili „glupa“ ili „smešna osoba“.

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njenoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi je drugi trebalo identifikovati.

Tako, recimo, turska državna novinska agencija koja ima regionalno sedište u Sarajevu, Tursku od pre nekoliko dana naziva Republika Turkiye.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jelena
19.01.2022 21:03

Još samo da ste napisali i po Vuku pa da znamo kako se to čita tj izgovara?

Povezane vesti