EU DONELA NOVE PREPORUKE ZA PUTOVANJA! Stupiće na snagu 1. februara, a ovo će biti KLJUČNO za ulazak u zemlje članice

FOTO: SHUTTERSTOCK, TANJUG / AP / RAS SRBIJA
Od 1. februara, prema usvojenim novim preporukama Saveta EU koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni, vakcinacija, testiranje ili status oporavka od Kovida 19 kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o Kovidu – treba da budu ključne odrednice za putovanja.

Preporučeno je da mere protiv korona virusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije COVID-19.

-To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od Kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o Kovid-19 treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima – navodi se u Savetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Važeći digitalni Kovid sertifikat podrazumeva:

– Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

– Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

– Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

– Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

Blic/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti