Foto: Profimedia/pixabay
Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropska unija postavlja pravila za onlajn “vratare” i zabranjuje njihovo favorizovanje određenih partnera i aplikacija

Tehnološki giganti „Gugl“, „Amazon“, „Epl“, „Meta“ (Fejsbuk) i „Majkrosoft“ će izgleda morati da promene poslovnu praksu u Evropi pošto su zemlje Evropske unije i poslanici EU postigli dogovor o ključnim pravilima kako bi ograničili njihovu moć, izveštava Rojters.

Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, navela je u tvitu da je postignut načelni sporazum posle osam sati razgovora.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton napisao je u tvitu da će taj sporazum osigurati fer i otvoreno digitalno tržište.

– Ono što želimo je jednostavno – poštena praksa i na digitalnom tržištu. Velike platforme su kao “vratari” sprečavale preduzeća i potrošače da koriste konkurentske prednosti na digitalnom tržištu – navela je u saopštenju šefica EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager, koja je predložila pravila pre nešto više od godinu dana.

24sedam.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments