Foto: HuffPost Australia

Upis đaka u prvi razred osnovne škole obaviće se od 1. aprila do 31. maja 2023. godine.

Od 1. aprila do 31. maja 2023. godine obaviće se upis đaka u prvi razred osnovne škole. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštio je da su prvo na upis stekla deca rođena 2016. kao i mališani rođeni u januaru i februaru 2017. godine.

Neophodno je da se roditelji registruju na sajt eUprave jer se proces upisa većinski obavlja elektronski. Nakon toga će roditelji biti u mogućnosti da zakažu termin za testiranje deteta u odabranoj školi. Od 20. marta 2023. godine preko eUprave je omogućeno zakazivanje termina za testiranje, a moguće ga je obaviti i lično u osnovnoj školi.

Potrebna dokumenta za upis škola će pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Dokumenta koja škola nabavlja po službenoj dužnosti su: izvod deteta iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom obaveznom pripremnom predškolskom programu i potvrda lekara o izvršenom lekarskom pregledu.

Foto: elements.envato.com

Ukoliko je lekarski pregled urađen u privatnoj lekarskoj ustanovi ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je da se potvrda dostavi lično školi. Preporuka škola je da na zakazani termin za testiranje deteta roditelji ponesu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih.

Roditelji koji žele da školske 2023/24. godine u prvi razred upišu decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2017. godine, dostavljaju školi pisani zahtev i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih. Provera spremnosti dece za boravak u kolektivu i pohađanje nastave obavljaće se u junu 2023. godine.

mondo/blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments