Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA PRESS / PROFIMEDIA
Danas je održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika evropskog proizvođača automobila Stelantisa, nakon kog je potpisan ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

Momentalno se postavilo pitanje, koji ćemo to model električnog automobila proizvoditi. Kompanija Stelantis već neko vreme najavljuje svoj povratak na velika vrata u industriji automobila, i to sa redizajniranim električnim modelom poznate Pande.

Kompanija je 2019. predstavio koncept Centoventi, na osnovu kog je Panda redizajnirana, a pre 2 godine su najavili da planiraju da pokrenu proizvodnju Centoventi koncepta. Prema pisanju britanskog sajta Autokar (Autocar.co.uk), proizvodnja ovog modela će krenuti 2023. godine, što se podudara sa najavama da će se u Kragujevcu krenuti sa proizvodnjom 2024. godine.

Radi se kompaktnom modelu namenjenom gradskoj vožnji, a dizajn koji je uveliko odobren biće premijerno prikazan sledeće godine. Biće dostupan u potpuno električnoj i hibridnoj varijanti, a nalaziće se na CMP platformi Stelantisa.

Nova era u investicijama

Predsednik Vučić je rekao da je ovaj dan važan za Srbiju.

– Mi danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti, rekao je on obraćajući se medijima posle sastanka kada je dodao da se radi o investiciji od 190 miliona evra, od čega će država dati 48 miliona.

Srbija deo dugoročnog plana Stelantisa

Izvršni direktor kompanije Stelantis Karlos Tavareš izjavio je danas da dolazak te korporacije u Srbiju deo dugoročnog strateškog plana Stelantisa do 2030. godine čiji su glavni ciljevi karbonski neutralna proizvodnja i smanjenje emisije ugljendioksida.

Foto: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

Tavareš je rekao da je plan te kompanije da do 2030. godine proizvode najmanje 75 novih modela električnih vozila, od čega će 50 biti proizvedeno u Evropi.

– Važno je da se pripremimo da budemo u stanju da prodajemo 100 odsto električna vozila do 2030 godine zato što će to učiniti slobodu kretanja još čistijom””, rekao je Tavareš novinarima posle potpisivanja sporazuma kompanije Stelantis i Vlade Srbije o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu, prenosi Tanjug.

blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Soko ???
28/04/2022 18:43

Dizajn,Bože sačuvaj.Više liči na borbeno vozilo nego na moderno dizajnirani vozilo koje po izgledu može da bude konkurencija na tržištu.